Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

VÝŽIVNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA (vhodná aj pre malé deti od 1r.)

 

Ingrediencie na 3 l polievky:
3 väčšie mrkvy, 3 stredné petržleny, 1 kaleráb, 150 g mrazeného hrášku, 1 polievkovú lyžicu masla ghí, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, pór, 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 čajovú lyžičku mletej rímskej rasce (kumín), 1 čajovú lyžičku mletého koriandru alebo 1 čajovú lyžičku garam masala, prípadne zmesi korenia rása, 1 čajovú lyžičku Trikatu alebo mletého zázvoru, 1 vajce, pšenovú múku, petržlenovú vňať, himalájsku soľ, 1 čajovú lyžičku Solčanky.

Postup: maslo Ghí rozpustíme v hrnci, dáme speniť nadrobno pokrájaný pór a orestujeme. Pridáme kurkumu a všetky ostatné koreniny, premešiame pár sekúnd a hneď zalejeme vodou. Pridáme očistenú a na väčšie kúsky nastrúhanú zeleninu spolu s mrazeným hráškom, posolíme a pridáme solčanku. Varíme asi 10 minút.

Príprava halušiek: do šálky rozbijeme jedno celé vajce, jemne posolíme, pridáme olivový olej, vyšľaháme vidličkou a postupne pridávame pšenovú múku. Vytvoríme konzistenciu podobnú cestu na lievance. Cesto by malo byť hustejšie, ale musí sa zároveň liať. Do vriacej, (bublajúcej) polievky cez vidličku lejeme cesto, čim sa nám tvoria drobučké halušky. Polievka sa nimi pekne zahustí. Ak pridáte viac múky a cesto nie je liate, vkladajte halušky do polievky malou moka lyžičkou. Veľkosť halušky závisí od veľkosti lyžičky. Halušky sú krásne žlté a veľmi chutné. Polievku varte ešte aspoň 5 minút. V prípade vkladaných halušiek ešte aspoň 10 minút. Na záver odstavte z ohňa a pridajte za hrsť na drobučko nakrájanej petržlenovej vňaťky.

Poznámka: Do polievky pre deti nepoužite Trikatu a mletý zázvor, pretože sú pikantné! Aby vám deti zjedli aj čerstvú petržlenovú vňať, odoberte do nádoby trochu vývaru z polievky a vložte doň nakrájanú petržlenovú vňať (može byť aj na väčšie kúsky) a rozmixujte ponorným mixérom.

Prajeme dobrú chuť!

 

Zdieľať