Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

ŠAMPIŇONOVÝ KRÉM

Ingrediencie na 3l polievky: 400 g šampiňónov, 4 stredné zemiaky, pór, 1 a ½ lyžice masla ghee, 1 čajovú lyžičku trikatu korenia (zmes mletého korenia - zázvor, čierne korenie a dlhé korenie), ak ho nemáte, použite mleté čierne korenie alebo zmes čierneho a farebného korenia, 1 čajovú lyžičku korenia Rása, ak ho nemáte použite polovicu čajovej lyžičky mletej rasce, 1 čajovú lyžičku Adžika korenia, 1 a ½ čajovej lyžičky Solčanky, soľ, 1 čajovú lyžičku kurkumy, ryžovú smotanú (dostaneme v predajniach zdravej výživy, napr. aj v tej našej)

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo ghee, pridáme pokrájaný pór, orestujeme a pridáme všetky koreniny. Premiešame a zalejeme trochou vody. Pridáme nadrobno pokrájané šampiňóny a zalejeme vodou. Varíme 20 minút. Zatiaľ očistíme 4 zemiaky, pokrájame na drobné kúsky, posolíme a varíme 10 minút. Uvarené šampiňóny rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme uvarené zemiaky aj s vývarom. Vývar zo zemiakov prilievame podľa toho akú hustú polievku chceme mať. Opäť použijeme mixér a ľahko všetko rozmixujeme tak, aby nám zemiaky zahustili polievku, ale aby nám v polievke zostali aj kúsky zemiakov. Na záver použijeme asi 2/3 ryžovej smotany, ktorá nám celú polievku svojou nasladlou chuťou ešte dochutí a zjemní.

Poznámka: Tento recept je dôkazom toho, že šampiňónový krém sa dá vynikajúco pripraviť aj bez šľahačkovej alebo sladkej smotany. Aj ked sa šampiňóny považujú za ťažšie stráviteľné, na obed si túto pochúťku môžete dopriať. Koreniny, tak ako v každom jedle si môžete upraviť podľa vlastnej chuti.

Prajeme dobrú chuť! :)

 

Zdieľať