Zostaňte chrumkaví až do Silvestra: ako naše staré mamy uchovávali uhorky.

Zelenina, ako sú uhorky, patrí do kategórie rýchlo sa kaziacich produktov.Dôvodom je veľké množstvo vody v ich zložení.

Z tohto dôvodu sa väčšina hostiteľov snaží uchovať úrodu uhoriek pomocou takých metód, ako je nakladanie a solenie.

Podľa odborníčky internetového vydania BelNovosti, šéfkuchárky Júlie Archipovovej, však existuje aj iný spôsob, ako udržať zeleninu chrumkavú šesť mesiacov.

Používali ho už naši predkovia, ale dnes si na tento spôsob, žiaľ, spomenie už len málokto.

Napravme toto nešťastné opomenutie, najmä preto, že na to, aby uhorky zostali chrumkavé, netreba veľa – len soľ a žihľavu.

Začnite so zeleninou – umyte uhorky, nechajte ich osušiť a odrežte chvosty.Žihľavu dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno.

Keď je všetko pripravené, vezmite veľký smaltovaný hrniec (môžete ho nahradiť súdkom), na dno nádoby nasypte soľ a vyložte uhorky.Aj tie je potrebné posypať soľou a potom položiť žihľavu.

Pokračujte v striedaní vrstiev, kým nádobu nezaplníte zeleninou.Žihľava by mala byť na vrchu.

Potom nádobu prikryte plátnom, nastavte ohyb a odložte na chladné miesto.Po troch dňoch slaný nálev sceďte a nahraďte ho novým nálevom pozostávajúcim z vody a trochy soli.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Zostaňte chrumkaví až do Silvestra: ako naše staré mamy uchovávali uhorky.”

  1. Ako milá Júlia, musím skutočne oponovať tvojmu názoru. Hoci uchovávanie uhorky je naozaj dôležité a tradičné metódy majú svoje miesto, nie som presvedčená, že alternatívne spôsoby sú také účinné. Možno by bolo dobré skúsiť kombinovať vaše nápady s moderními technikami so zachovaním chrumkavosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *