Pridajte piatu príchuť: ako urobiť polievku, dusené mäso alebo ryžu mnohonásobne lahodnejšou – stačia 2 čajové lyžičky.

Všeobecne sa verí, že existujú len štyri základné chute: horká, kyslá, sladká, slaná.

V skutočnosti existuje ešte piata chuť.Má svoj vlastný názov ‚umami‘.

Na opis tejto chuti sa bežne používajú tieto prídavné mená: mäsová, bielkovinová, príjemná.

Je potrebné zdôrazniť, že práve umami umožňuje premeniť mnohé štandardné jedlá na skutočné kulinárske majstrovské diela.

Ale akú prísadu treba použiť, aby pokrm získal príjemnú chuť?

Na túto otázku odpovedala Julia Archipova, odborníčka v oblasti kuchárstva, kuchárka a pekárka štvrtej kategórie internetového vydania Belnovosti.

Čo pridať do polievky, duseného mäsa alebo ryže na zvýraznenie chuti

Zdrojom tejto ‚piatej chuti‘ je sójová omáčka.

Neváhajte a použite túto prísadu pri príprave polievky.Dve čajové lyžičky spomínanej čiernej tekutiny vystačia na celý hrniec.

Podobným pravidlom sa môžete riadiť aj pri príprave duseného mäsa.

Máte pocit, že sa chute kúskov mäsa a zeleniny dobre nerozvíjajú? Stačí pridať trochu sójovej omáčky!

Podobný prídavok zlepší aj ryžovú kašu.Vďaka ‚piatej chuti‘ sa štandardná príloha zmení na skutočnú lahôdku.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Pridajte piatu príchuť: ako urobiť polievku, dusené mäso alebo ryžu mnohonásobne lahodnejšou – stačia 2 čajové lyžičky.”

  1. Nie som si istý, či pridanie sójovej omáčky naozaj zvýrazní chuť polievky a ostatných jedál. Môže skutočne táto prísada toľko ovplyvniť gastronomický zážitok?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *