Čo sa stane, ak pred zberom odrežete mrkvovú natierku: populárny mýtus vyvrátený

Nedostatok skúseností núti začínajúcich zeleninárov počúvať rady rôznych odborníkov, ktorí vedia, ako zbierať bohatú úrodu zeleniny.

Dobrí ľudia radia rezanie mrkvovej vňate ešte pred zberom.Takýto spôsob je na prospech koreňových plodín, tvrdia poradcovia, pretože pleva im uberá veľkú časť životaschopnosti.

Odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrignyh, poľnohospodárska vedkyňa a krajinná architektka, nám poradila, ako postupovať správne.

Strihanie mrkvovej vňate

V skratke, rady majú údajne zlepšiť kvalitu úrody mrkvy.

Začínajúci zeleninári sa domnievajú, že krhla odoberá veľa energie a živín, čo spôsobuje slabý vývoj koreňovej zeleniny.

Správne

Nie je žiadnym tajomstvom, že bez nadzemnej časti nemôže prebiehať fotosyntéza, ktorá zhoršuje vývoj každej rastliny.

V prípade mrkvy je odnožovanie plné zastavenia rastu a hniloby.

Preto by sa plevy mali rezať až po zbere a predsušení pred uskladnením.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Čo sa stane, ak pred zberom odrežete mrkvovú natierku: populárny mýtus vyvrátený”

  1. Je dosť zaujímavé počúvať odborníkov ako Anastasia Kovrignyh, ale čo keby sme sa zamysleli nad tým, že skutočne potrebujeme aj priebežný vývoj rastliny? Možno by rezanie mrkvovej vňate pred zberom mohlo mať nejaký pozitívny vplyv na kvalitu úrody, napriek tomu, že sa odporúča čakať až po zbere. Aké sú Vaše skúsenosti s touto kontroverznou témou, a ako by ste reagovali na možné alternatívne prístupy?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *