Prečo žltnú listy na čerešniach: dá sa strom uzdraviť

Príčin žltnutia listov na čerešniach nie je málo, ale spravidla tento príznak naznačuje, že rastlina bola postihnutá hubovou chorobou, kokomykózou.

Povieme si, ako sa presvedčiť, že čerešňa je napadnutá kokomykózou, a čo urobiť, aby ste strom vyliečili.

Prečo listy na čerešniach žltnú

Zvyčajne o sebe toto hubové ochorenie dáva vedieť v máji alebo júni – v tomto období si pestovatelia dačo všimnú hnedé škvrny na listoch čerešní.

Veľmi rýchlo zaberajú celú plochu listov, v dôsledku čoho tieto, ktoré sú pre rastlinu akýmisi dodávateľmi energie, usychajú a opadávajú.

Najlepším prostredím pre rozvoj huby sú vlhké a teplé podmienky.Ohrozené sú stromy s hustými korunami a koreňovými nábehovými sústavami.

Keďže spóry kokomykózy môžu pretrvávať aj na opadaných listoch, záhradníci by mali dbať na ich jesenné čistenie.Aby ste predišli infekcii, mali by ste tiež zlikvidovať všetky plody na strome a na jar prekopať pôdu okolo stromu, aby ste odstránili burinu a prerastajúce rastliny.

Niekoľko ďalších opatrení, ktoré sa oplatí urobiť každému, kto chce poraziť hubu, je mulčovanie a bielenie pomocou síranu meďnatého alebo železitého.

Nenechávajte svoj čerešňový sad bez dozoru a na jar sledujte stromy obzvlášť pozorne: hneď ako spozorujete prvé príznaky, ošetrite čerešne 1 % roztokom síranu meďnatého pred použitím dusíkatých hnojív.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Prečo žltnú listy na čerešniach: dá sa strom uzdraviť”

  1. Prečo sa zdôrazňuje iba hubová choroba ako príčina žltnutia listov na čerešniach? Nemôže byť problém inde? Možno by bolo dobré skúmať aj vplyv prostredia alebo nedostatok živín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *