Jeseň je vhodný čas na doplnenie zásob čaju rôznymi druhmi tohto nápoja.
To prinesie rozmanitosť a pomôže urobiť čajové večierky srdečnejšími a nezabudnuteľnejšími.
Je tiež vhodné pamätať na to, že čaj má skvelý revitalizačný účinok.Takže zaradiť do svojho programu prestávku na čaj sa určite oplatí.
Mali by ste si však uvedomiť, že varenie čaju má aj svoje jemnosti, pripomína kulinárska expertka nášho časopisu, šéfkuchárka Julia Arkhipova.Nápoj sa dá pokaziť už len jednou chybou, ktorej sa z neznalosti dopúšťajú mnohé gazdinky.
Z čoho sa skladá?
Ako sa ukázalo, veľmi významnou chybou je nesprávna voľba teploty vody.Použitie vriacej vody má veľmi negatívny účinok.
Horúca voda zbavuje čaj arómy a chuti, čím sa z neho stáva jednoduchší nápoj.
Varenie vody má tiež negatívny vplyv na prospešné vlastnosti nápoja.Preto by sa klasický čierny čaj mal variť s vodou, ktorá už mala čas vychladnúť po prevarení na 90 stupňov.Zelená odroda sa môže variť s vodou od 85 do 90 stupňov.
Biele odrody sú však veľmi citlivé na vriacu vodu: vodu ochlaďte na 80 stupňov.
Aha, čajové majstrovstvo! No, no, čo všetko nás môže naučiť správne varenie čaju. Ale hovoríte, že negatívny vplyv má horúca voda na čaj. Skúste mi prosím vysvetliť prečo sa to deje a aké iné faktory môžu ovplyvniť chuťové vlastnosti čaju?