Ako zbierať mrkvu a červenú repu: zeleninári upozornili na neakceptovateľné chyby

Termíny zberu koreňových plodín možno vypočítať, ak sa zachovali informácie od výrobcu osiva.

Existuje aj mnoho ľudových veštieb na určenie zrelosti zeleniny a najlepšieho času na zber.Samotný zber sa však niekedy vykonáva staromódnym spôsobom, pričom generácie robia tie isté chyby.

Zistime, aké chyby pri zbere mrkvy a červenej repy môžu pokaziť vypestovanú úrodu.

Neprípustné chyby

1.Najčastejšou chybou je nedodržanie časovania.Je jasné, že nezrelá zelenina bude menej užitočná a jej trvanlivosť sa skráti.

Ale nesprávne je aj prezretie zeleniny na záhonoch, pretože prezretá mrkva a repa popraskajú.

Okrem toho sa mrazená zelenina zle skladuje.

2.Ďalšou chybou sú poveternostné podmienky.Najlepšie je zbierať úrodu v suchý a slnečný deň.

Ak budete zeleninu zbierať za vlhkého počasia, dodatočná vlhkosť spôsobí, že repa a mrkva budú vodnaté, čo opäť ovplyvní ich chuť a trvanlivosť.

3.Tretím bodom je technika.Ak je pôda hustá, suchá a tvrdá, je neprípustné vytrhávať koreňové plodiny ťahaním za výhonok, hádzať ich na zem a klepaním zeleniny jednej o druhú zrážať lepkavú pôdu.

Neopatrnosť vedie k preliačinám, prasklinám, čo tiež neprospieva skladovaniu.

4.Na skladovanie by sa nemal používať ani piesok, v ktorom bola plodina skladovaná minulý rok, mokré piliny a polyetylénové vrecia.

Poslednou chybou, ktorej sa dopúšťajú takmer všetci bez výnimky, je nedostatočná kontrola plodín počas skladovania.

Pravidelne by ste mali prechádzať svoje zásoby a vyberať zeleninu, ktorá sa začína kaziť.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Ako zbierať mrkvu a červenú repu: zeleninári upozornili na neakceptovateľné chyby”

  1. Ahoj všetci, veľmi dôležitá téma! Súhlasím s tým, že nedodržanie správneho časovania zberu môže mať fatálne následky pre úrodu. Čo si myslíte, aký je najlepší spôsob, ako zabezpečiť správne časovanie zberu a minimalizovať riziko škôd? Možno by sme mohli zvážiť aj odborné poradenstvo v tejto oblasti. Ďakujem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *