Kvások do cesta je dôležitou zložkou pri príprave mnohých druhov pečiva.
Preto sa tento výrobok zdá taký známy a dobre známy.
Mnohé zaujímavé fakty o ňom však väčšina hostiteliek nepozná, vysvetľuje odborníčka na varenie nášho časopisu, kuchárka Julia Archipova.
Čo by ste mali vedieť o kvásku
Moment vzniku
Výrobok sa zdá byť relatívne ‚mladý‘, ale používal sa už v 19. storočí.Zloženie bolo takmer identické, ale namiesto múky sa používal škrob.
Zloženie
Mnohých ľudí bude zaujímať, aké je presné zloženie kvásku do cesta.Klasická schéma je nasledovná: päť dielov sódy na tri diely kyseliny citrónovej a dvanásť dielov múky.
Rozdiely s kvasinkami
Mnohí ľudia nevidia rozdiel medzi používaním droždia a kvásku do cesta, ale rozdiel tu je.Hlavný rozdiel je v princípe pôsobenia.
Prášok do pečiva má okamžitý účinok.Na druhej strane droždie potrebuje čas na ‚premyslenie‘.
Informácie o kvásku sú síce zaujímavé, ale zdá sa mi, že článok mohol viac zdôrazniť aj súčasné trendy vo varení, ktoré prechádzajú k inovatívnym spôsobom prípravy pečiva. Možno by bolo vhodné spomenúť aj alternatívy pre vegánske a bezlepkové stravovanie, ktoré sú stále viac populárne. Aké sú vaše myšlienky na túto tému, Julia Archipova?