Výsadba zimnej cibule a cesnaku: cenné rady od skúseného záhradníka

Suché jari a horúce letné mesiace nútia zeleninárov zamyslieť sa nad tým, ako dosiahnuť bohatú úrodu chutnej a zdravej zeleniny.

Mnohí záhradníci sa rozhodli vysádzať pažítku a strúčiky cesnaku na jeseň. Týmto spôsobom získajú rastliny všetku jarnú vlhkosť, ktorá im pomôže rýchlejšie rásť.

Odborníčka nášho časopisu, Anastasia Kovrignyh – agronómka a krajinárka, nám dala niekoľko tipov, ako správne postupovať.

Ako pripraviť záhony

Pre zabezpečenie všetkých potrebných živín pre zdravé a dokonale vyvinuté cibule je veľmi dôležité vykonať predbežný výsev siderátov na pozemku.

To môžu byť horčica, vika alebo vlčí bôb. Aj menšie výhonky rastlín uvoľnia pôdu a dodajú zelenú hmotu. Nemusíte ich však preorávať, ako to mnohí robia zvyčajne.

Stačí klíčky jemne pohrabať motykou alebo použiť špeciálne náradie (brány, Fokinov hoblík a pod.) na vytvorenie jamiek v pôde.

Vzdialenosť medzi radmi výsadby by mala byť aspoň 40 cm. Cibuľoviny preferujú mierne zásaditú pôdu, preto je dobré rozosiť drevný popol po dne brázd.

Je to dôležité!!! Rastliny cibule a cesnaku potrebujú dostatok svetla. Na zatienených plochách, ako sú záhony pod stromami, bude úroda nižšia, než sa uvádza predajcami sadivového materiálu.

Kedy zasiať

Predtým sa verilo, že cesnak by sa mal sadiť (jarná cibuľka sa nesadila) pred sviatkom Ochrany Panny Márie, ktorý pripadá na 14. októbra. Ľudová viera totiž hovorila, že po tomto dni môže sneh napadnúť kedykoľvek. V súčasnosti sa tieto termíny posunuli. Ideálnym obdobím je koniec októbra alebo začiatok novembra.

Nočné mrazy ešte nie sú pravidlom a vlhkosť je dostatočná na správne zakorenenie klinčekov a cibuliek. Zakrytie záhonov opadaným lístím zo záhrady pred mrazom zároveň zabráni prehriatiu pôdy pod jesenným slnkom. Na jar táto prikrývka udrží vlhkosť. Pokrývku nie je potrebné na jar odstraňovať. Listie môže sťažiť odstraňovanie buriny, ale zároveň obmedzí rast buriny v riadkoch.

Čo ešte možno zasiať pod oziminu

Mrkva je skvelým susedom cibule. Je známe, že jej plevy odpudzujú škodcov cibule a naopak. Aj mrkva sa vysieva na jeseň.

Klíčivosť prezimovaných koreňových semien v pôde klesá, preto by sa mala zvýšiť hustota výsadby. Je lepšie rozdeliť na jar, ako riskovať prázdne miesta. Ako ukazuje prax, presadená mrkva zle zakoreňuje.

Na okraj! Niektorí záhradníci odporúčajú zdvíhanie zeleninových záhonov, čo je účinné najmä v severných oblastiach. Tam je dostatočná vlhkosť a pôda sa dlho zahrieva. V južných a stredných oblastiach to nie je potrebné.

Niečo o cibuli

Jarná (ozimná) cibuľa s dostatkom vlhkosti a užitočných látok v pôde dorastá do veľkosti, ktorá sa blíži odrodovým normám.

Takmer sa nevyskytujú malé hlávky, pričom je dobre uskladnená. Vyžaduje si však skorý zber, pretože dozrieva začiatkom júla. Suché leto môže predĺžiť čas, počas ktorého je úroda v zemi, zatiaľ čo daždivé leto môže urýchliť jej vylúčenie.

Pred nákupom osiva by ste mali zvážiť, akú cibuľu plánujete pestovať a na aký účel. Neskoré odrody sú vhodné na zimné skladovanie a na predaj na jeseň.

Skoré, stredne skoré a šalátové odrody poskytnú vynikajúcu zelenú hmotu, pričom koncom mája sa objavia hlávky trhovej veľkosti. Bežný záhradkár, nie obchodník, môže prispôsobiť nákup osiva potrebám svojej rodiny.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Výsadba zimnej cibule a cesnaku: cenné rady od skúseného záhradníka”

  1. Nemyslím si, že je úplne nevyhnutné predbežne vysévať sideráty na pozemku pred výsadbou cibule a cesnaku. Čo ak niektorí záhradníci nemajú priestor alebo možnosť na takýto predbežný krok? Myslíte, že v tom prípade je ešte možné dosiahnuť dobrú úrodu bez tohto opatrenia?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *