Čím hnojiť pôdu po zbere cesnaku: recepty na úrodnosť pre budúce zbery

Zber cesnaku je dôležitou fázou sezóny v zeleninovej záhrade.Po odstránení voňavých hlávok zo zeme vyvstáva otázka obnovenia úrodnosti pôdy.

Správny výber hnojiva a prístup ku kultivácii rozhodnú o úspechu budúcich výsadieb na tomto mieste.

Odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrignyh, poľnohospodárska vedkyňa a krajinná dizajnérka, pripomenula majiteľom dačov najdôležitejšie veci.

Organické hnojivá

Kompost je jednou z najlepších možností rekultivácie pôdy po cesnaku.

Zapracovanie dobre vykvaseného kompostu obohacuje pôdu o organickú hmotu, zlepšuje jej štruktúru a podporuje rozvoj prospešných mikroorganizmov.

Odporúča sa použiť 3-5 kg kompostu na meter štvorcový, rovnomerne ho rozprestrieť po povrchu a zapracovať do vrchnej vrstvy pôdy.

Hnoj je účinný aj pri obnove úrodnosti pôdy.Mal by sa však používať len prekysnutý hnoj, aby sa zabránilo ‚spáleniu‘ koreňov budúcich rastlín a šíreniu burín.Aplikačná dávka je 4 – 6 kg na meter štvorcový.

Hnoj je lepšie zapracovať do pôdy do hĺbky 10 až 15 cm.

Zelené hnojivo

Výsev siderátov po zbere cesnaku je skvelý spôsob, ako zlepšiť štruktúru pôdy a obohatiť ju o dusík.

Horčica, facélia alebo vikev rýchlo vytvárajú zelenú hmotu, ktorá sa potom zapracuje do pôdy.

Sideráty nielen obohacujú pôdu o živiny, ale aj potláčajú rast burín a zabraňujú rozvoju škodcov a chorôb.

Minerálne hnojivá

Hnojivá s obsahom fosforu a draslíka sa používajú na jeseň, aby sa doplnili prvky, ktoré cesnak spotreboval.Superfosfát (30-40 g/m) a síran draselný (20-25 g/m) zlepšujú štruktúru pôdy a zvyšujú jej úrodnosť.Tieto hnojivá sa môžu aplikovať samostatne alebo ako súčasť komplexných jesenných zmesí.

Drevný popol

Popol je cenným zdrojom draslíka, fosforu a stopových prvkov.Po zbere cesnaku sa môže použiť 100 až 150 g popola na meter štvorcový.

Okrem obohatenia pôdy o živiny pomáha popol dezoxidovať pôdu, čo je dôležité najmä pre oblasti s vysokou kyslosťou.

Vápnenie pôdy

Cesnak uprednostňuje mierne kyslé pôdy, preto môže byť po zbere potrebné vápnenie.

Dolomitová múka alebo hasené vápno aplikované na jeseň pomôžu normalizovať pH pôdy.Aplikačná dávka závisí od počiatočnej kyslosti a pohybuje sa od 300 do 500 g na meter štvorcový.

Mulčovanie

Mulčovanie pôdy po aplikácii hnojív pomáha zachovať vlhkosť, zabraňuje rastu burín a chráni pôdne mikroorganizmy.

Ako mulčovanie možno použiť pokosenú trávu, slamu alebo opadané lístie.Vrstva mulča hrubá 5 až 7 cm sa rovnomerne rozprestrie na povrch pôdy.

Striedanie plodín

Je dôležité pamätať na dodržiavanie striedania plodín.Neodporúča sa vysádzať plodiny z čeľade cibuľových po cesnaku.

Najlepšími predplodinami sú strukoviny, tekvica alebo krížovité plodiny.Správne striedanie rastlín pomáha predchádzať vyčerpaniu pôdy a znižuje riziko výskytu chorôb.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Čím hnojiť pôdu po zbere cesnaku: recepty na úrodnosť pre budúce zbery”

  1. Nie som si istá, či je potrebné použiť až toľko kompostu na meter štvorcový. Rovnako sa obávam negatívneho vplyvu prekysnutého hnoja na rastliny. Máte nejaké doporučenia ako minimalizovať riziká?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *