Termíny zberu koreňových plodín možno vypočítať, ak sa zachovali informácie od výrobcu osiva.
Existuje aj mnoho ľudových veštieb na určenie zrelosti zeleniny a najlepšieho času na zber.Samotný zber sa však niekedy vykonáva staromódnym spôsobom, pričom generácie robia tie isté chyby.
Zistime, aké chyby pri zbere mrkvy a červenej repy môžu pokaziť vypestovanú úrodu.
Neprípustné chyby
1.Najčastejšou chybou je nedodržanie časovania.Je jasné, že nezrelá zelenina bude menej užitočná a jej trvanlivosť sa skráti.
Ale nesprávne je aj prezretie zeleniny na záhonoch, pretože prezretá mrkva a repa popraskajú.
Okrem toho sa mrazená zelenina zle skladuje.
2.Ďalšou chybou sú poveternostné podmienky.Najlepšie je zbierať úrodu v suchý a slnečný deň.
Ak budete zeleninu zbierať za vlhkého počasia, dodatočná vlhkosť spôsobí, že repa a mrkva budú vodnaté, čo opäť ovplyvní ich chuť a trvanlivosť.
3.Tretím bodom je technika.Ak je pôda hustá, suchá a tvrdá, je neprípustné vytrhávať koreňové plodiny ťahaním za výhonok, hádzať ich na zem a klepaním zeleniny jednej o druhú zrážať lepkavú pôdu.
Neopatrnosť vedie k preliačinám, prasklinám, čo tiež neprospieva skladovaniu.
4.Na skladovanie by sa nemal používať ani piesok, v ktorom bola plodina skladovaná minulý rok, mokré piliny a polyetylénové vrecia.
Poslednou chybou, ktorej sa dopúšťajú takmer všetci bez výnimky, je nedostatočná kontrola plodín počas skladovania.
Pravidelne by ste mali prechádzať svoje zásoby a vyberať zeleninu, ktorá sa začína kaziť.
Ahoj všetci, veľmi dôležitá téma! Súhlasím s tým, že nedodržanie správneho časovania zberu môže mať fatálne následky pre úrodu. Čo si myslíte, aký je najlepší spôsob, ako zabezpečiť správne časovanie zberu a minimalizovať riziko škôd? Možno by sme mohli zvážiť aj odborné poradenstvo v tejto oblasti. Ďakujem!