Prečo žĺtky varených vajec šednú: či ich môžete jesť

Ak ste niekedy varili vajcia, pravdepodobne ste si všimli, že niekedy sa na žĺtku objaví sivý okraj.

Niekto si môže myslieť, že je nežiaduce jesť takýto produkt, ale nie je dôvod na obavy, domnieva sa odborníčka internetového vydania BelNovosti, kuchárka Julia Archipovová.

Prečo žĺtok mení farbu

Zmena farby žltého jadra vajca je výsledkom tepelného spracovania a nie je znakom pokazeného výrobku.

Šedý okraj je spôsobený chemickou reakciou: počas varenia sa molekuly bielkovín zlepia a uvoľní sa síra.Tá sa mení na sírovodík, ktorý zasa prichádza do kontaktu so železom zo žĺtka.Výsledkom je vznik sulfidu železa, ktorý má veľmi sivú farbu.

Zhrnieme to takto: ak vyberiete uvarené vajcia z hrnca a po odstránení škrupiny nájdete sivý žĺtok, môžete ich bez obáv konzumovať.

Nejedzte tie vajcia, ktoré sa varili dlhšie ako 20 minút – dlhšie varenie vedie k zvýšenému uvoľňovaniu sírovodíka, čo má za následok modrozelené sfarbenie žĺtka.

Vysoké množstvo látky môže spôsobiť otravu a zhoršenie gastrointestinálnych ochorení.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *