Skúsení kuchári dodržiavajú prísne pravidlá pri manipulácii s vajíčkami, aby eliminovali nepríjemné prekvapenia na tanieri.
Ak chcete, aby vaša omeleta alebo miešané vajíčka dopadli dokonale a bez cudzích ‚inklúzií‘, vypočujte si rady odborníčky internetového vydania BelNovosti kuchárky Júlie Archipovovej.
V tomto článku sa budeme venovať jednému z kľúčových aspektov vaječných jedál – správnemu spôsobu rozbíjania vajec.
Prečo by ste nikdy nemali rozbíjať vajcia nožom
Profesionálni kuchári si nikdy nedovolia použiť na rozbíjanie nôž, vidličku alebo ostrú hranu taniera či panvice.
Celá pointa spočíva v tom, že priamy úder o ostrý povrch spôsobí, že v škrupine vznikne obrovská trhlina a poškodí sa ochranná vrstva.
V nádobe s rozbitými vajíčkami skončia kúsky škrupiny alebo drobné úlomky – určite ich pocítite, ako vám chrumkajú na zuboch, keď sa pustíte do jedla.
Preto je pre personál reštaurácie, ktorý si váži svoju povesť, prísne zakázané rozbíjať vajcia týmto spôsobom.
Ako správne rozbiť vajce
Kulinárski profesionáli rozbijú vajce úderom o rovnú plochu stola.
Týmto spôsobom dosiahnu dokonalé rozbitie v strede škrupiny, ktorú môžu rukami opatrne a bez námahy rozbiť.
V dôsledku toho sa do pokrmu nedostanú ani tie najmenšie čiastočky škrupiny a pokrm je dokonalý.