Mnohí gurmáni pred konzumáciou nakrájaných paradajok odstraňujú z plodov jadierka.
Robia to ľudia, ktorí veria, že plátky paradajok by mali byť čo naj< i>kompaktnejšie.
Pomerne často sa táto kulinárska technika používa pri príprave zeleninového salátu.
Kuchár sa vopred zbaví najjemnejšej časti ovocia, aby sa jedlo nestalo ‚mokrým‘.
Júlia Archipovová, odborníčka v oblasti kuchárstva, kuchárka a cukrárka štvrtej kategórie internetového vydania Belnovosti, to však neodporúča.
Prečo by ste nemali zbavovať paradajky ich jadier
Faktom je, že práve tá časť plodu, v ktorej sa nachádzajú semená, je najchutnejšia.
Preto je hlúpe zbavovať paradajky najšťavnatejšej čiastky.
Okrem toho sú semená zdrojom pomerne veľkého množstva telu prospešných zlúčenín.
Jediný prípad, keď by sa z paradajok mali vyrezať semená, je, ak je to v recepte uvedené.
Napríklad pri varení vajec na neapolský spôsob by paradajky mali byť ešte zbavené najšťavnatejšej časti.
Ale to je úplný nonsens! Prečo by som si mala okrádať o chuťový zážitok tým, že vyradím semená z paradajok? Ak niečo, práve v semenách sa skrýva intenzívna chuť a výživné látky. Možno by bolo lepšie skúsiť novú metódu prípravy, aby sa paradajky čo najlepšie využili, namiesto zbytočného odstraňovania časti, ktorá ich robí tak jedinečnými. Skutoční labužníci by mali oceniť celú chuťovú paletu paradajok!