V minulosti sa mlieko považovalo za takmer povinnú prísadu do rezňov.
Tento produkt mal zabezpečiť, aby boli mäso a chuť jedla mierne hnusné a chutné.
Takmer všetky gazdinky vkladajú vajíčka do mletého mäsa, je presvedčená odborníčka v oblasti varenia nášho časopisu, kuchárka Julia Archipova.
Avšak profesionáli na tieto ingrediencie už dávno zabudli.
Prečo skúsený kuchár nezahrnie do zloženia mletého mäsa mlieko a vajcia?
Málokto si uvedomuje, že mlieko nevydrží tepelnú úpravu, najmä pokiaľ ide o vyprážanie. Mliečna bielkovina túto teplotu neuniesie a zrazí sa. V dôsledku toho sa mäkké kotlety stávajú tvrdými a nie veľmi chutnými.
Preto sa mlieko určite nemá do zloženia zavádzať.
Používanie vajec je o niečo zložitejšie. Tento produkt totiž lepšie ako iné viaže zložky mletého mäsa a zabraňuje rozpadaniu rezňov.
Práve vajcia sú však zodpovedné za to, že rezne vychádzajú tuhšie. Preto stačí do zloženia mletého mäsa pridať trochu bieleho chleba a krupice. Týmto spôsobom to „spojí“ kotlety a nezapríčiní ich tvrdosť.