Existuje rozšírený názor, že červivé jablká sú najšetrnejšie k životnému prostrediu, pretože červy nejedia zlé ovocie.
Odborníci však tvrdia, že červivé ovocie je nežiaduce konzumovať.
Uvádza to denník Argumenty i Fakty s odvolaním sa na Alexeja Odinca, vedeckého pracovníka Ústavu lekárskych a biologických problémov Ruskej akadémie vied, kandidáta biologických vied a praktického lekára.
Prečo by ste nemali jesť červivé jablká
Vedec poznamenal, že červy majú v obľube ovocie a bobule s minimálnym obsahom škodlivých látok.
To však neznamená, že červivé ovocie možno bezpečne konzumovať.
Tým, že červy osídľujú jablko, nielenže v ňom zanechávajú odpadové produkty, ale narúšajú aj celistvosť ovocia.
Z tohto dôvodu doň môžu preniknúť baktérie nebezpečné pre človeka, ako aj plesne.
Neboli popísané žiadne smrteľné prípady, ale môžete dostať tráviace ťažkosti, nevoľnosť, únavu a iné nepríjemné veci,‘ upozornil Odinec.