Kam s úrodou dyne: pre tých, ktorí nevedia, čo s touto zeleninou

Tekvica je skutočne všestranná zelenina, škoda len, že to vie len málo ľudí.

Podľa odborníčky internetového vydania BelNovosti, kuchárky Júlie Archipovovej, je tekvica vhodná na mrazenie, výrobu džemov a dezertov, ako aj na konzumáciu v čerstvom stave.

Preto si nezabudnite časť úrody uchovať čerstvú, aby ste z nej neskôr mohli pripraviť šťavu, dusené mäso, nákypy, zeleninové prílohy a pridať ju do kaše.

Druhú časť – poškodené plody a tie bez stopiek pošlite do mrazničky, vopred nakrájané na kocky, zabalené vo vreckách alebo nádobách.

Takéto prípravky sú vhodné aj na dusenie alebo pečenie.

Určite si pripravte konzervovanú tekvicu – obzvlášť chutný je džem, na ktorý budete potrebovať 1 kg tekvicovej dužiny, 1 citrón, 1 kg cukru a škoricu a zázvor podľa chuti.

Výrobky nakrájajte na kúsky a duste na miernom ohni, kým nezačnú púšťať šťavu, potom 20 minút povarte, 2-4 hodiny ochlaďte, ďalších 20 minút povarte a zrolujte.

Ďalším spôsobom využitia plodín je ich sušenie.Sušená tekvica sa potom môže pridávať do polievok, dusených a iných jedál.Kúsky tekvice môžete sušiť v sušičke alebo v rúre.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *