Vlastníci pozemkov vedia, že na šľachtenie viniča sa používajú čubuki.Čubuki sa nazývajú aj naklíčené odrezky.
Pri príprave odrezkov je dôležitým aspektom načasovanie operácie.Pripravuje sa na jeseň, dva týždne po opadnutí väčšiny listov hrozna, ale pred nástupom prvých mrazov.
Odborníčka nášho časopisu Anastasia Kovrignyhová, vedkyňa agronómka a krajinárka, nám prezradila, ako postupovať správne.
Postup sa nevyhnutne vykonáva v období prerezávania výhonkov viniča.Je to spôsobené tým, že na konci jesene sú hroznové kríky obohatené o živiny.
Vinič, z ktorého sa budú pripravovať odrezky, by mal pochádzať z najlepších odrôd hrozna na základe ich chuťových a kvalitatívnych vlastností.
Mal by mať hnedú farbu, hrúbku 8 – 12 mm a vzdialenosť 10 cm.Povinným kritériom je zrelosť kríkov, neprítomnosť chorôb a škodcov.
Vinič by mal byť rovnomerný, bez poškodenia a mal by mať dva až štyri púčiky na odrezok.Po stranách vysadených konárikov je potrebné urobiť brázdy ostrým predmetom.
Hroznový odrezok možno označiť za kvalitný, ak:
– Pevné;
– Je bez poškodenia;
– Nemá cudzie škvrny;
– Má hnedú farbu;
– Rez má zelenú farbu;
– Neprekračuje požadované rozmery.
Zozbierané odrezky hrozna prechádzajú procesom triedenia a spracovania.Ich spracovanie pozostáva z:
1.Dôkladné zmáčanie vo vode.
2.Použitie 5% síranu meďnatého na prevenciu škodcov.
3.Sušenie.
4.Triedenie.
5.Rozprestieranie a zväzovanie do zväzkov.
6.Balenie do polyetylénovej fólie.
Nezabudnite, že pre účinné skladovanie vyklíčených odrezkov je nevyhnutné, aby sa počas celého zimného obdobia udržiavali teplotné podmienky.
Nedovoľte, aby teplota prekročila 5 °C a aby sa v miestnosti objavila nadmerná vlhkosť.