Kde sa teraz nachádzajú ruské stíhačky MiG-31, ktoré sa po roku a pol ukázali v Bielorusku?

Dve ruské stíhačky MiG-31K, ktoré boli tento týždeň prevezené do Bieloruska, sa pravdepodobne vrátili do Ruska, oznámila organizácia Hajun, bieloruská skupina monitorujúca obranu, podľa správ The Kyiv Independent a Ukrainska Pravda.

‚Na základe dostupných informácií vieme, že lietadlo MiG-31K sa po vzlietnutí nevrátilo na letisko v Machuljašči.Stíhačky smerovali na juh, preleteli okolo Baranoviči a potom na východ – smerom k Ruskej federácii,‘ uviedla nezávislá bieloruská organizácia v správe na komunikačnej aplikácii Telegram.

‚Preto je vysoko pravdepodobné, že MiGy po štarte opustili bieloruské územie a vrátili sa do Ruska,‘ dodala monitorovacia skupina.

Dve ruské lietadlá MiG-31K pristáli v Bielorusku 9. a 10. októbra, teda približne rok a pol po tom, ako sa v krajine objavili naposledy.

Ich náhla prítomnosť na letisku v Machulinciach viedla ukrajinských predstaviteľov a vojenských expertov k špekuláciám, že Rusko mohlo lietadlá presunúť do Bieloruska, aby sa vyhlo čoraz častejším ukrajinským útokom na ruské letiská alebo aby sa pripravilo na ďalší rozsiahly útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Tieto stíhačky dokážu letieť rýchlosťou až 3 000 kilometrov za hodinu a môžu odpaľovať hypersonické rakety Kh-47M2 Kinjal zo vzdialenosti 2 000 kilometrov od svojich cieľov, čo predstavuje hrozbu pre celé územie Ukrajiny.

Na začiatku rozsiahlej invázie sa predpokladalo, že Rusko má vo svojom vojenskom inventári 12 lietadiel MiG-31.

Podľa zdroja z ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý sa vyjadril pre The Kyiv Independent , však ukrajinské bezpilotné lietadlá 16. augusta pri útokoch na ruskú leteckú základňu v Savasleike zničili najmenej jeden MiG-31 a pravdepodobne poškodili ďalší.

Cieľom ďalších dvoch útokov boli aj ruské lietadlá MiG-31.Jedným z nich bol útok na základňu Savasleika 13. augusta, ktorý poškodil jedno lietadlo, a útoky 15. mája na letisko Belbek na anektovanom Krymskom polostrove, ktoré poškodili alebo zničili dve lietadlá MiG-31.

Sledujte najnovší vývoj vojny na Ukrajine LIVETEXT na HotNews.ro.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *