Štáty EÚ nevyčerpali ani polovicu prostriedkov pridelených prostredníctvom nástroja na obnovu a rezilienciu. Tieto prostriedky sa musia využiť v nasledujúcich dvoch rokoch.

Európska komisia schválila do augusta vyplatenie len 40 % prostriedkov plánovaných v rámci mechanizmu obnovy a odolnosti (RRM), európskeho plánu na obdobie po pandémii, pre ktorý každý členský štát vypracoval národný plán obnovy a odolnosti (NRRP).Ako vo štvrtok informovala agentúra EFE, ktorú citovala agentúra Agerpres, platnosť tohto plánu sa skončí na konci roka 2026.

Podľa správy výkonného orgánu Spoločenstva Brusel do 31. augusta vyplatil granty v celkovej výške 170,8 miliardy EUR a pôžičky vo výške 94,6 miliardy EUR, čo predstavuje 48 %, resp. 30 % z celkovej pridelenej sumy.

‚Ak bude súčasné tempo platieb pokračovať, Komisia odhaduje, že do konca roka 2024 bude vyplatených viac ako 300 miliárd eur,‘ uvádza sa v správe.

Platby sa zrýchlia až v roku 2024

Keďže prostriedky z tohto programu sa musia vyčerpať do konca roka 2026, členským štátom zostávajú už len dva roky na predloženie žiadostí o platby na zostávajúce tranže, ktorých skutočné vyplatenie závisí od splnenia série politík.

Brusel však zdôrazňuje, že tempo platieb sa za posledný rok výrazne zrýchlilo po oneskorení v roku 2023, čo pripisuje tomu, že členské štáty musia aktualizovať svoje NRP, aby do nich zahrnuli kapitolu RepowerEU, program zameraný na zníženie závislosti od ruskej energie.

Napriek tomu ‚v niektorých prípadoch pretrvávajú oneskorenia a veľké výzvy, pokiaľ ide o čerpanie finančných prostriedkov do konca roka 2026,‘ uvádza sa ďalej v správe Európskej komisie.

Európsky parlament schválil v marci 2021 mechanizmus obnovy a odolnosti (RRM) na pomoc krajinám Európskej únie vrátane Rumunska v boji proti následkom pandémie COVID-19.RRM je kľúčovou zložkou stimulačného balíka spojeného s európskym nástrojom na oživenie hospodárstva ‚EÚ novej generácie‘, ktorý má celkovú hodnotu 750 miliárd eur.

Otázky aj pre Rumunsko

Vláda očakáva, že Rumunsko príde o sumu, ktorá by podľa vládnych zdrojov mohla dosiahnuť 500 miliónov eur z tretej platobnej tranže NRRP.Dôvodom je neuskutočnenie reforiem týkajúcich sa riadenia štátnych energetických spoločností.

Európska komisia sa domnieva, že v niektorých spoločnostiach, ako sú Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz a Transelectrica, boli do správnych rád vymenované osoby nezlučiteľné s funkciami, ktoré zastávajú, a výberové konania neboli dostatočne transparentné.Jedným z príkladov nezlučiteľnosti je vymenovanie osôb, ktoré sú súčasťou výboru pre nominácie a odmeňovanie, do vedenia štátnej spoločnosti.

Podľa informácií, ktoré získal portál HotNews.ro z vládnych zdrojov, vláda nemá v úmysle zlepšiť legislatívu týkajúcu sa správy a riadenia spoločností, konkrétne mimoriadne nariadenie 109/2011, schválené zákonom 111/2016, ani nechce vypovedať zmluvy osobám, ktoré Európska komisia považuje za nezlučiteľné.A to aj napriek tomu, že Rumunsko môže prísť o značnú sumu: EUR z 2,7 mld. EUR, ktoré zodpovedajú tretej žiadosti o platbu.

  • Reakcia Ciolacu v súvislosti so stratou prostriedkov z NRRP: Nekompetentný jednotlivec z energetiky si myslel, že mu triky prejdú.
  • Peter

    Author: Peter

    Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *