Maria Zaharová, podráždená Ciolacovou návštevou v Kišiňove: Prečo váhal? Mal povedať, že budúcnosť Moldavskej republiky nie je v EÚ, ale v Rumunsku. Odpoveď predsedu kabinetu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na stredajšom tlačovom brífingu vzniesla sériu obvinení voči vedeniu v Kišiňove, pričom tvrdila, že Rumunsko má v úmysle prevziať kontrolu nad Moldavskou republikou.

Predseda vlády Marcel Ciolacu navštívil 4. októbra Kišiňov na oficiálnom stretnutí s prezidentkou Moldavskej republiky Maiou Sanduovou.

‚Vyjadril som Maia Sanduovi plnú podporu rozvoja Moldavskej republiky.Stojíme po boku Moldavskej republiky pri plnení jej európskeho sna!‘ uviedol Ciolacu 4. októbra na svojej stránke na Facebooku.

Zaharová komentovala návštevu premiéra Marcela Ciolacu v Kišiňove ironickými poznámkami.

‚Súčasne v Moldavsku pokračujú návštevy západných politikov a úradníkov, ktorí obhajujú ‚európsku možnosť‘.Dňa 4. októbra tohto roku navštívil Moldavsko rumunský premiér M.Ciolacu vyzval moldavské vedenie, aby aktívnejšie pracovalo na tom, aby občania ‚jasne pochopili, že budúcnosť Moldavska je v EÚ.‘ Prečo však bol nesmelý? Mal povedať: nie v EÚ, ale v Rumunsku.To je to, čo chcú,‘ povedala Maria Zacharová, ako uviedol portál News.ro.

Citovala Ciolacu, ktorý údajne vyhlásil, že Rusko ‚privedie krajinu do izolácie a chudoby‘.

Potom pokračovala: ‚Absurdnosť takýchto vyhlásení spočíva v tom, že ako ukazuje história, rumunská okupácia v rokoch 1918 – 1940 priniesla Besarábii chudobu, skazu, vyľudnenie a masové útoky.Naopak, to, že bola súčasťou Ruského impéria a ZSSR, sa vyznačovalo prosperitou Moldavska.Toto všetko je podložené faktami, číslami a reálnymi údajmi,‘ uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí.

‚Je zrejmé, že taktika propagácie neexistujúcej ‚ruskej hrozby‘ vrátane nepodložených obvinení týkajúcich sa pokusov našej krajiny zorganizovať v Moldavsku štátny prevrat je neúčinná.Moldavčania tomu neveria.Obyvatelia krajiny vidia neúspešnú protiľudovú politiku orgánov a katastrofálnu realitu, ktorá sa skrýva za heslami a skandovaním o takzvanom ‚európskom kurze‘ súčasného režimu v Kišiňove.V skutočnosti sú tlačení do koloniálnej závislosti a opúšťajú vlastnú históriu.Ľudia to vidia a vyvodzujú z toho dôsledky,‘ uzavrela Maria Zacharová.

Zaharová tiež oznámila, že rumunskej strane bolo oficiálne oznámené, že od 14. októbra zatvorí Generálny konzulát Rumunska v Rostove na Done.Rozhodnutie o jeho zatvorení prijala Moskva koncom minulého roka.

Reakcia Ciolacu na vyhlásenia Zaharovej

Rumunská vláda vo štvrtok reagovala na vyhlásenia Zaharovej a zdôraznila, že Rumunsko je naďalej pevne odhodlané podporovať európsku cestu Moldavskej republiky a že agresívna ruská propaganda to nezmení.

‚Rumunsko zostáva silným podporovateľom Moldavskej republiky a jej európskej budúcnosti a bude naďalej pomáhať občanom a orgánom v Kišiňove pri plnení ich cieľov v tejto oblasti.Proti agresívnej propagande Ruska, ktorá prekrúca historické fakty a ignoruje súčasnú realitu, treba bojovať všetkými prostriedkami, aby sa mohla dosiahnuť integrácia Moldavska do Európskej únie,‘ vyhlásil premiér Marcel Ciolacu, citovaný vo vládnom vyhlásení.

‚Ruské orgány sa zúfalo snažia zmeniť európsku trajektóriu Moldavska šírením falošných správ.Vyzývam všetkých vedúcich predstaviteľov v Kišiňove, aby sa nenechali zastrašiť takýmito krokmi.Rumunsko stojí bok po boku Moldavskej republiky pri realizácii jej európskeho sna,‘ dodal premiér.

‚Spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ bude Rumunsko naďalej podporovať Moldavskú republiku pri posilňovaní demokratických inštitúcií a jej schopnosti čeliť agresívnym hybridným útokom, ktorým čelí zo strany Ruskej federácie,‘ uviedol výkonný riaditeľ.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *