Vláda Ciolacu zabezpečuje, že rumunskí farmári budú mať prospech z podpory aj v roku 2025.

Vláda Ciolacu zabezpečuje, že rumunskí farmári dostanú z dlhodobého hľadiska značnú podporu od ministerstva poľnohospodárstva.Farmy, ktoré pestujú zeleninu v chránených priestoroch, dostanú podľa ministra Florina Barbu podporu vo výške 1 500 eur na každú plochu 1 000 metrov štvorcových s jednou podmienkou: aspoň polovica tejto plochy musí byť určená na pestovanie paradajok.Poľnohospodári potvrdzujú úspech programu „Mladý farmár“ v roku 2024..

Počas veľtrhu rumunských agropotravinárskych produktov, ktorý sa konal v Slatine, minister Florin Barbu uviedol, že podpora rozvoja fariem bude pokračovať aj v roku 2025, čím sa zabezpečí, že farmy už nebudú rozdelené na skleníky a solárne priestory s rozlohou 1 000 metrov štvorcových.

Od budúceho roka bude každá farma profitovať z financovania vo výške 1 500 eur na každých 1 000 metrov štvorcových za predpokladu, že polovica celkovej plochy bude venovaná pestovaniu paradajok.

„Hovoril som s farmármi z oblastí pestovania zeleniny v krajine a od budúceho roka budeme realizovať toto financovanie, aby sme podporili rozvoj farmy.Chceme, aby sa farmy už nedelili na malé skleníky a solárne priestory s rozlohou 1 000 metrov štvorcových.Podľa nového programu musí byť 50 % plochy venovaných paradajkám a zvyšok bude iná zelenina pestovaná v chránených priestoroch,“ zdôraznil minister poľnohospodárstva Florin Barbu.

Kontinuita prostredníctvom programu Paradajky

Minister tiež oznámil, že farmári budú aj naďalej dostávať podporu cez Paradajkový program, ktorý práve prebieha.V druhom cykle tohto programu je poskytnutá finančná podpora 1 000 eur na plochu 1 000 metrov štvorcových pestovanú so zeleninou v chránených priestoroch.

Minister Barbu zopakoval záväzok vlády podporovať rumunské poľnohospodárstvo a farmárov prostredníctvom financovania konkrétnych projektov a programov zameraných na zvýšenie výrobnej kapacity a konkurencieschopnosti na národnom trhu, ako aj zníženie závislosti od dovozu.

Olt County: Príklad úspechu programu ‚Založenie mladých farmárov‘

Úspech programu určeného na podporu mladých farmárov s rozpočtom približne 250 miliónov eur poskytnutým vládou Ciolacu potvrdili farmári.Florin Ciobanu, prezident Združenia mladých farmárov v Olte, uviedol, že približne 20 % projektov na zakladanie mladých farmárov v Rumunsku sa realizuje v tejto župe.Tento rok využilo program 360 mladých ľudí, z ktorých mnohí pochádzajú z diaspóry, čo poukazuje na atraktivitu a príležitosti, ktoré poľnohospodárstvo ponúka.

„Sme na správnej ceste, mladí farmári profitujú z grantu na inštaláciu vo výške 70 000 eur a užívajú si predvídateľnosť, ktorá im umožňuje pokračovať v tejto krásnej profesii.Na našich stoloch potrebujeme rumunské produkty a tento program prispieva k dosiahnutiu tohto cieľa,“ povedal Ciobanu.

Článok podporovaný PSD.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *