Joe Biden pricestuje do Európy na samit s európskymi lídrami, na ktorom bude opätovne vyjadrená podpora Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden navštívi Nemecko od 10. do 13. októbra a 12. októbra sa podľa agentúry Reuters stretne s britským premiérom Keirom Starmerom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Štyria lídri sa najprv zídu v Berlíne a potom odcestujú do USA.vojenskej základne v meste Ramstein.

Za dva a pol roka od začiatku vojny sa Ramstein stal synonymom podpory Ukrajiny.Formát Ramstein vytvorili Spojené štáty spolu s približne 50 ďalšími krajinami.Tieto krajiny sa pravidelne stretávajú, aby diskutovali o svojej podpore Ukrajine, najmä pokiaľ ide o vojenské vybavenie, ktoré požaduje Kyjev.

Stretnutie 12. októbra však bude prvé, na ktorom budú tieto štáty zastupovať ich vedúci predstavitelia.

Podľa zdroja z nemeckej vlády sa na tomto stretnutí zopakuje podpora Ukrajine s jasným odkazom, že vojenská pomoc bude pokračovať.Cieľom lídrov je vyslať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkaz, že nemôže otáľať v nádeji, že podpora Západu sa zastaví.

Na stretnutí v Ramsteine sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Pred tromi dňami zdôraznil, že sa zúčastní na tomto samite, aby predstavil ‚plán víťazstva Ukrajiny.‘.

‚Predstavíme plán víťazstva, jasné a konkrétne kroky na ukončenie vojny,‘ napísal Zelenskyj v sobotu na Telegrame.

Líder z Kyjeva ďalej zdôraznil, že vojenskí, diplomatickí a vládni predstavitelia urobia v najbližších dňoch ‚všetko‘, aby stretnutie v Ramsteine mohlo byť ‚pozitívne pre našu obranu, pre našu víziu, ako by sa mala vojna skončiť‘.

Počas návštevy Spojených štátov minulý mesiac predstavil ‚plán víťazstva‘ na stretnutiach s prezidentom Bidenom a dvoma volebnými kandidátmi Kamalou Harrisovou a Donaldom Trumpom.Biely dom vtedy uviedol, že plán zahŕňa ‚množstvo produktívnych krokov‘.

Denník Financial Times v sobotu napísal, že možnosť, že Ukrajina postúpi niektoré územia výmenou za členstvo v NATO, ‚môže byť jediným riešením‘. Predstaviteľ Zelenského administratívy reagoval v ukrajinskej tlači vyhlásením, že Kyjev nebude rokovať o suverenite a územiach, a správu FT označil za ‚obyčajné klebety‘.

V júni ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva zastaví vojnu len vtedy, ak sa Kyjev vzdá štyroch regiónov, ktoré Rusko podľa svojich tvrdení anektovalo.Kyjev tento návrh odmietol.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *