Mihai Podoliak vysvetľuje, čo zahŕňa ‚plán víťazstva‘ prezidenta Zelenského. Sú v ňom štyri kľúčové prvky, z ktorých ani jeden sa netýka odstúpenia území Rusku.

‚Akýkoľvek kompromis s Ruskom, napríklad zmrazenie konfliktu, by znamenal prípravu na ďalšie fázy vojny,‘ vyhlásil Mihail Podoljak, poradca Zelenského, ktorý pre HotNews vysvetlil všeobecné ustanovenia ‚Plánu víťazstva‘, ktorý má ukrajinský prezident v najbližších dňoch predstaviť západným spojencom.‘.

  • Jedným zo základných prvkov Zelenského víťazného plánu je, že údery Ukrajiny na ruské územie musia pokračovať: ‚V ruských regiónoch, kde sa to stalo, ľudia vnímajú vojnu úplne inak a už neveria propagande,‘ hovorí Podoljak.
  • Plán víťazstva predstavuje súbor konkrétnych opatrení a pragmatických výpočtov, prostredníctvom ktorých bude Ukrajina schopná realizovať ‚Vzorec mieru‘ , ďalší dokument, ktorý Zelenskyj predstavil pred dvoma rokmi, 11. októbra, lídrom krajín G7, uviedol prezidentský poradca v rozhovore pre HotNews.

    ‚Formula mieru‘ pozostáva z desiatich základných bodov na ukončenie vojny na Ukrajine.Prvý bod sa týka jadrovej bezpečnosti, ktorej cieľom je zabrániť jadrovému vydieraniu a incidentom v ukrajinských elektrárňach.Druhý bod sa zameriava na potravinovú bezpečnosť a usiluje sa o obnovenie vývozu poľnohospodárskych výrobkov.

    Ďalším bodom je ochrana energetickej infraštruktúry, ktorá je kľúčová najmä v súvislosti s ruskými útokmi.V ďalšom bode sa požaduje prepustenie všetkých väzňov a osôb deportovaných do Ruska.

    Tento dokument tiež vyzýva na obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny v súlade s ustanoveniami OSN.Úplné stiahnutie ruských vojsk, bod číslo šesť, predstavuje ďalší zásadný krok k zastaveniu nepriateľských akcií.

    Plán zahŕňa aj vyvodenie zodpovednosti v rámci justície voči tým, ktorí spáchali vojnové zločiny.Zdôrazňuje význam ochrany životného prostredia vzhľadom na ekologické škody spôsobené vojnou.V ďalšom bode sa požaduje prijatie opatrení na zabránenie eskalácii konfliktu vrátane jasných bezpečnostných záruk.

    Aké sú 4 kľúčové prvky Plánu víťazstva, ktorý oznámil Zelenskyj?

    – Dňa 11. októbra 2022 sa pánZelenskij predstavil lídrom G7 ‚Mierny vzorec na prekonanie ruskej hrozby‘.Do akej miery sa Ukrajina po dvoch rokoch priblížila k realizácii tohto dokumentu?
    – Pochopme správne logiku týchto dvoch dokumentov, ‚Mierového vzorca‘ a ‚Plánu víťazstva‘.

    ‚Vzorec mieru‘ je konkrétnym stanoviskom Ukrajiny, ktoré ukazuje, ako sa táto vojna môže skončiť z hľadiska diplomatického úsilia.

    Sú v ňom načrtnuté kroky, ktoré musí podniknúť predovšetkým agresorská krajina, Rusko.To znamená návrat k medzinárodnému právu, ktoré zaručuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

    Medzinárodné právo sa však môže realizovať len vtedy, ak bude Ruská federácia ochotná vrátiť sa k právnemu rámcu.

    Keďže to nevidíme, vzniká ďalšia ‚konštrukcia‘ známa ako ‚Plán víťazstva‘, ktorá na základe čísel a faktov jasne ukazuje, aké donucovacie prostriedky treba použiť, aby sa ‚vzorec mieru‘ uskutočnil.

    ‚Vzorec mieru‘ teda opisuje, ako by sa mala táto vojna skončiť, zatiaľ čo ‚Plán víťazstva‘, ktorý sa teraz navrhuje, slúži ako matematický vzorec na obmedzenie Ruska, aby pochopilo ‚Vzorec mieru‘ aj koniec vojny.

    ‚Plán víťazstva‘ predpokladá vojenský nátlak : koľko a akých vojenských prostriedkov je potrebných na to, aby vojna zmenila svoj priebeh a aby Rusko túto vojnu pocítilo čo najviac na svojom území.

    Zahŕňa aj ekonomický nátlak – to znamená, čo sa musí stať s ruskou ekonomikou, aby cena zaplatená za vojnu bola čo najvyššia.

    Diplomatický nátlak znamená kolektívny nátlak na Rusko v súvislosti s globálnymi rizikami, ktoré predstavuje.

    Politický nátlak , ako jasne uviedol prezident, znamená, že Ukrajina sa nevyhnutne stane členom NATO.Každá suverénna krajina má právo prijať takéto rozhodnutie podľa vlastného uváženia bez vplyvu tretích krajín, v tomto prípade Ruskej federácie.

    – Na oficiálnej stránke sa nachádza 10 bodov ‚Formuly mieru‘. Môžete nám povedať, či existujú podrobnejšie verzie týchto bodov a čo konkrétne obsahujú?‘
    – Na prvom mierovom samite vo Švajčiarsku bol predstavený ‚vzorec mieru‘.V širšom formáte sa tam diskutovalo o troch bodoch: výmene väzňov, energetickej bezpečnosti a slobode obchodu, a to aj v Čiernom mori.

    Tieto body boli zdôraznené a v súčasnosti sa na nich pracuje vrátane spresnenia spôsobu ich logistickej realizácie.

    Ostatné body budú tiež navrhnuté v širšom formáte.

    Ako viete, bod číslo šesť stanovuje stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

    Všetky tieto prvky budú navrhnuté v podrobnejšej podobe počas nadchádzajúceho druhého mierového samitu, ktorý sa v súčasnosti pripravuje.

    Tu si musíme uvedomiť, že druhý mierový samit môže byť účinný len vtedy, ak donúti Rusko adekvátne vnímať, čo sa deje.

    Vraciame sa teda k ‚Plánu víťazstva‘, čo znamená počet vojenských nástrojov, zrušenie obmedzení na zasahovanie vojenských cieľov na ruskom území bez ohľadu na to, ako ďaleko sa nachádzajú a aké druhy zbraní sa používajú.Preto ostatné body v rámci ‚Mierového vzorca‘ môžu byť účinné len vtedy, ak bude Rusko obmedzené smerom k rokovaciemu procesu.

    – Na aké ďalšie prvky nátlaku sa okrem ekonomických sankcií a povolenia zasiahnuť na veľkú vzdialenosť ruské územie Ukrajina spolieha?.
    V súčasnosti ukrajinský prezident predstavuje kľúčovým spojencom, ktorí podporujú Ukrajinu, ‚Plán víťazstva‘ s niekoľkými strategickými dodatkami.

    Prezentácia sa už uskutočnila v USA a teraz sa uskutoční v kľúčových krajinách EÚ, konkrétne v Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii atď.Očakáva sa, že širšia prezentácia sa uskutoční v rámci platformy Ramstein , ktorá bola z dôvodu vyššej moci odložená na neskorší termín.

    Tam sa uskutoční prezentácia pred širším okruhom krajín, ktoré sú súčasťou proukrajinskej koalície.

    Následne prezident verejne predstaví obsah ‚Plánu víťazstva‘, a to len tie časti, ktoré môžu byť zverejnené, keďže nie o všetkých prvkoch plánu možno verejne diskutovať.Sme vo vojne.

    ‚V oblastiach Ruska, kde sme udreli, ľudia vnímajú vojnu úplne inak‘

    – Z toho, čo som diskutoval s vojenskými expertmi z Ukrajiny, by jedným z hlavných bodov bolo vrátenie Záporožskej jadrovej elektrárne pod kontrolu Ukrajiny.Je to pravda?
    – Je zrejmé, že máme záujem získať späť naše územia vrátane zariadení jadrovej energetiky, ako je Záporožská elektráreň.Počkajme si na verejnú prezentáciu ‚Plánu víťazstva‘ a potom bude všetko jasné.

    Pokiaľ ide o vojenské smerovanie, z našich skúseností vidíme, ako naše údery na ruskom území so zbraňami ukrajinskej výroby ovplyvňujú nálady v ruskej spoločnosti.Vyvolávajú paniku.

    V regiónoch Ruska, kde k týmto úderom došlo, ľudia vnímajú vojnu úplne inak a ruskú propagandu vnímajú v inom svetle.

    Ak sa tieto údery rozšíria nielen do pohraničných oblastí, ale aj do centrálnych oblastí Ruska, najmä do Moskvy, budeme svedkami nárastu protestných zámerov založených na strachu z vojny.

    Skúsenosti z Kurskej oblasti sú opísané veľmi jasne (v Pláne víťazstva), vrátane matematických ukazovateľov týkajúcich sa toho, koľko takýchto úderov je potrebných, koľko rakiet potrebujeme atď.

    Ak sa vrátime k vašej otázke, bez znovuzískania Záporožskej jadrovej elektrárne nikto nebude považovať vojnu za správne ukončenú.

    – Pokiaľ ide o bod 6 zameraný na stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.Kedy a za akých podmienok by to bolo možné uskutočniť?
    – Existujú matematické výpočty.Vojna trvá už dva a pol roka.Už je jasné, aké zdroje a vplyvové nástroje má Rusko.

    Zároveň sa zvyšuje deficit zdrojov pre Rusko.Napríklad nedostatok nábojov sa kompenzuje výrobou zo Severnej Kórey, zatiaľ čo nedostatok rakiet a bezpilotných lietadiel sa vyrovnáva dovozom z Iránu.Rusko nie je pripravené na eskaláciu vojny.

    Chápeme, že Rusko nebude dobrovoľne dodržiavať medzinárodné právo; bude ho k tomu treba donútiť.

    Hovoríme o úplne programovom prístupe k stiahnutiu ruských vojsk z ukrajinského územia, čo znamená posilnenie rozsahu vojny na ruskom území.

    V ‚Pláne víťazstva‘ je to napísané veľmi jasne.

    ‚Bezpečnostné záruky sú možné len vtedy, ak agresorská krajina prehrá vojnu‘

    – Mr.Podoljak, ak hovoríme o bodoch 9 a 10 ‚Formuly mieru‘, ktoré zahŕňajú zabránenie eskalácii a potvrdenie ukončenia vojny.Ako vnímate záruky týkajúce sa ukončenia vojny vzhľadom na to, že Rusko zvyčajne nedodržiava predchádzajúce dohody?‘.

    – To je veľmi dobrá otázka.Ak chce mať Ruská federácia záruky, ktoré jasne definujú, aký druh bezpečnosti bude v Európe existovať, musí túto vojnu nevyhnutne prehrať.

    Záruky sú možné len vtedy, ak agresorská krajina prehrou vo vojne ponesie právnu a finančnú zodpovednosť za jej dôsledky.

    Tu sa musia použiť nástroje politického nátlaku, napríklad na to, aby sa Ukrajina stala členom NATO.A nielen Ukrajina, ale ktorýkoľvek iný štát, ktorý chce realizovať svoje suverénne právo na vstup do bloku.

    Akýkoľvek iný kompromis s Ruskom, napríklad zmrazenie konfliktu, by znamenal prípravu na ďalšie fázy vojny.Hlavným cieľom Ruska je nadvláda.Rusko chce dominovať v bývalom sovietskom priestore aj zásadne v celej východnej Európe.Tu sa opäť vraciame k nátlakovým nástrojom, ktoré boli starostlivo vypočítané v ‚Pláne víťazstva‘.

    ‚Nepochybne je spoločnosť unavená vojnou‘

    – Mám ešte jednu otázku, o ktorej sa diskutovalo v publikáciách ako The New York Times: do akej miery sa mení situácia v ukrajinskej spoločnosti a existuje ochota nájsť určitý kompromis, aby sa táto vojna ukončila?
    – V prvom rade, na úrovni politického vedenia neexistuje žiadna komunikácia ani plány na to, aby sa výmenou za niečo ustúpilo.To je prvá vec.

    Druhá vec je, že spoločnosť je nepochybne unavená vojnou.Vojna trvá už takmer tri roky a psychicko-emocionálna únava je na vysokej úrovni.To má určité negatívne dôsledky.

    Na druhej strane však kladiem inú otázku: ak by sme sa napríklad vydali cestou ústupkov Rusku, znamenalo by to, že akceptujeme víťazstvo Ruska v tejto vojne, čím mu umožníme profitovať z vojny bez toho, aby za to zaplatilo akúkoľvek finančnú alebo právnu cenu.

    Rusko zároveň nedosiahne svoj pôvodný cieľ – úplnú kontrolu nad územím Ukrajiny.

    Prečo by sa teda Rusko malo v tomto prípade zastaviť a nepokračovať vo svojej expanzii ďalej? Chápete absurdnosť týchto návrhov?

    Tieto návrhy podľa môjho názoru vychádzajú z úplného nepochopenia podstaty tejto vojny, z nepochopenia toho, čo znamená Ruská federácia, a z nepochopenia toho, že Rusko bude pokračovať vo svojej expanzii, pretože je to jediná reálna možnosť existencie takéhoto štátu.Z tohto dôvodu nie sú takéto plány reálne.

    Peter

    Author: Peter

    Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *