Aký je rozdiel medzi prerezávaním červených a čiernych ríbezlí: začiatočníci v horticulture netušia

Jesenné prerezávanie ríbezlí sa vykonáva po opadaní všetkých listov – v tomto čase sa tok miazgy zastaví a krík prejde do pokojného stavu..

Ak na vašom webe rastie niekoľko druhov ríbezlí naraz – čierne a červené – mali by ste si uvedomiť, že ich prerezávanie sa líši..

Takže, pokiaľ ide o čierne ríbezle, začínajú prinášať ovocie na jedno- a dvojročných výhonkoch.Čím viac ich je, tým je úroda bohatšia.

Staré konáre, ktoré majú už 3-4 roky, treba odstrániť – plodov na nich bude mnohonásobne menej.

Ale s červenými ríbezľami je situácia úplne iná: jej vetvy môžu dobre rodiť aj vo veku šiestich a siedmich rokov.

Tieto konáre tvoria väčšinu úrody a môžu byť dosť hrubé, niekedy s odlupujúcou sa kôrou alebo machom, ak krík rastie v podmienkach vysokej vlhkosti.

Preto sa pri prerezávaní čiernych ríbezlí zvyčajne odstraňujú staré výhonky.

Zároveň pri vykonávaní rovnakého postupu pre červené ríbezle je potrebné okrem odstraňovania starých výhonkov, ktorých vek dosahuje 6-7 rokov, brať do úvahy aj stav ostatných vetiev, aby sa zabezpečilo dobré plodenie.

Okrem toho medzi povinnosti letného rezidenta patrí sledovanie rastu – ak ich je na jednoročných výhonkoch príliš veľa, začnú zaberať celú plochu kríka.

Keďže červené ríbezle majú spravidla oveľa viac vetiev, stojí za to ich trochu preriediť a ponechať medzery.Až 50 % výrastkov sa musí odstrániť a vrcholy zvyšných by sa mali skrátiť asi o 10 cm, pričom sa urobí rez nad vonkajším púčikom.

Ročné porasty čiernych ríbezlí by sa nemali orezávať.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *