Správa EÚ o dodržiavaní demokratických noriem je príliš optimistická a úplne neefektívna, obviňuje ľudskoprávnu organizáciu.

Liberties, sieť v celej EÚ, ktorá združuje organizácie obhajujúce občianske slobody, v pondelok upozornila na ‚významné nedostatky‘ vo výročnej správe vypracovanej Európskou komisiou o dodržiavaní demokratických noriem.Organizácia trvá na tom, že je potrebné zaviesť „rýchle a rozhodné kroky“, aby sa zabezpečilo dodržiavanie zásad právneho štátu, uvádza The Guardian..

Výročná správa bola predstavená pred piatimi rokmi a Komisia ju predkladá ako kľúčový nástroj proti demokratickému spiatočeniu vrátane otázok korupcie a útokov na tlač a súdnictvo.

Liberties však tvrdí, že správa je príliš optimistická a v konečnom dôsledku neúčinná, pretože nie je prepojená so žiadnym mechanizmom, ktorý by nútil štáty EÚ dodržiavať jej odporúčania.

„Výročná správa o právnom štáte je určite užitočná pri identifikácii porušení – je účinná ako monitorovací mechanizmus,“ povedal Viktor Kazai, expert na právny štát zo spoločnosti Liberties.’Poskytuje špecifické odporúčania pre každú krajinu, čo je chvályhodné.‘

Napriek tomu je správa bez sankčného mechanizmu, akým je nedávny zákon, ktorý podmieňuje prideľovanie európskych fondov dodržiavaním demokratických noriem a „jadrovou možnosťou“ odvolávania sa na článok 7 zmluvy o EÚ, „úplne neúčinná,“ tvrdí Liberties.

Najnovšia správa bola zverejnená v júli a vyvolala kritiku predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá bola obvinená z odďaľovania jej vydania, aby bagatelizovala úpadok slobody tlače v Taliansku, keďže na znovuzvolenie potrebovala podporu talianskeho premiéra Giorgia Meloniho.Komisia tieto obvinenia odmietla.

Keďže nové zloženie Európskej komisie, opäť pod vedením von der Leyenovej, sa má ujať úradu do konca roka, Liberties uvádza, že „naliehavo sú potrebné výrazné zlepšenia“ na zlepšenie stratégie proti demokratickému spiatočeniu v niektorých štátoch EÚ.

Exekutíva EÚ predstavuje podľa Liberties ‚príliš ružový obraz‘ súčasného pokroku a vplyvu jej odporúčaní.V najnovšej správe Komisia uviedla, že 68 % jej odporúčaní bolo splnených.Organizácie však argumentujú, že mnohé z reforiem len ohlásili členské štáty a zostávajú nedokončené alebo čiastočne dokončené, pričom správne percento sa odhaduje na 19 %.

Liberties tvrdí, že zásady právneho štátu sú nedostatočné v Bulharsku, Maďarsku, na Malte, v Poľsku a Rumunsku a že odporúčania EÚ boli v roku 2023 „úplne alebo čiastočne ignorované“.

Niektoré konsolidované demokracie tiež „nevyvíjajú minimálne úsilie na dosiahnutie súladu“. ‚Rakúsko, Francúzsko a Nemecko by mali skutočne dodržiavať odporúčania Komisie,‘ uviedol Kazai.’Toto nepovzbudzuje ostatných.‘

Liberties zdôrazňuje, že na to, aby bola správa Komisie skutočne účinná, musí byť plne integrovaná do súboru nástrojov EÚ v oblasti právneho štátu, pričom nedostatočná implementácia jej odporúčaní vedie k rýchlym sankciám.

Kazai poznamenal, že existujú určité náznaky toho, že exekutíva EÚ je ku kritike pozorná, keďže poslanecký list nového komisára pre spravodlivosť sa odvoláva na užšie väzby medzi správou a mechanizmami presadzovania.Kazai však dodal, že je potrebné urobiť viac, aby boli opatrenia účinné.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *