Ukrajina výrazne zvyšuje dane na financovanie konfliktu. Nevojenské výdavky sú financované výlučne s podporou medzinárodných partnerov.

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil prvé výrazné zvýšenie daní od začiatku ruskej invázie na financovanie armády, ktorá je zapojená do dlhotrvajúceho konfliktu s Ruskom, ktorého koniec je v nedohľadne, informuje agentúra Reuters, ktorú cituje agentúra Agerpres.

Ukrajinský rozpočet sa zameriava na financovanie armády, ale napriek výraznej pomoci Západu zostáva značný deficit finančných prostriedkov.’Všetky nevojenské výdavky v rozpočte sú financované výlučne prostredníctvom podpory medzinárodných partnerov Ukrajiny,‘ uviedlo ukrajinské ministerstvo financií.Ministerstvo odhaduje, že nové dane prispejú do rozpočtu v tomto roku približne 23,2 miliardy hrivien (563 miliónov USD) a v budúcom roku 141,1 miliardy hrivien (3,4 miliardy USD).

Na základe legislatívy prijatej vo štvrtok sa ‚vojnová daň‘, ktorá bola zavedená v roku 2014 po anexii Krymu Ruskom, zvýši z 1,5 % na 5 % z príjmov.Okrem toho sa zvýšia dane pre individuálnych podnikateľov a malé podniky a zavedie sa 50 % daň zo zisku bánk a 25 % daň zo zisku iných finančných spoločností.

Podľa podpredsedu Európskej komisie Valdisa Dombrovskisa Európska únia a jej členské štáty poskytli Ukrajine od začiatku vojny vojenskú a hospodársku pomoc vo výške 118 miliárd eur.

Okrem toho štáty EÚ v stredu schválili príspevok bloku spoločenstva vo výške 35 miliárd eur na pôžičku určenú pre Ukrajinu, na ktorej sa dohodli v rámci širšieho plánu krajín G7.Pôžička je zabezpečená príjmami z ruských aktív zmrazených v dôsledku sankcií uvalených na Rusko, ale splácať sa bude z prostriedkov poskytnutých štátmi, ktoré pôžičku ponúkajú.

Pokiaľ ide o americkú pomoc, od februára 2022 USAKongres schválil podporu pre Ukrajinu vo výške približne 175 miliárd USD, z čoho približne 56 miliárd USD predstavuje priama vojenská pomoc.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *