Aké huby možno zbierať v septembri a čo z nich uvariť: varianty lahodných jedál

Dá sa povedať, že hubárska sezóna je v plnom prúde.

V septembri sa môžete vrátiť z pokojnej poľovačky s úlovkom hríbov, kuriatok, opiátov, hrušiek, pľuzgierikov, ríbezlí, červenohríbov, masliakov, podpňoviek, podbrezoviek a mochovníkov.

Keď idete do lesa, nezabudnite, že existujú nejedlé huby, ktoré sa maskujú ako ich jedlé náprotivky, a to veľmi úspešne.Aby ste sa nepomýlili, venujte pozornosť viacerým vonkajším znakom, ktoré sú charakteristické pre jedlé huby: majú prirodzenú a jednotnú farbu, po rozkrojení nemenia farbu a nemajú ‚sukničku‘ na stopke.

Odborníčka internetového vydania BelNovosti, kuchárka Julia Arkhipova, odporúča zbierať stredne veľké huby – tým veľmi malým treba dať šancu vyrásť, zatiaľ čo prerastené huby pravdepodobne zje niekto iný – samozrejme, hovoríme o hmyze.

Vzhľadom na to, že nazbierané huby sa pomerne rýchlo kazia, neodkladajte ich spracovanie na neskôr – septembrové huby môžu slúžiť ako výborný základ na prípravu rôznych a chutných jedál.

Hríby sa dajú uvariť a potom opiecť na panvici – na obed môžete nakoniec podávať bohatý hubový vývar.

Môžu sa podávať aj so zemiakmi, ryžou, perlovou krupicou, cestovinami, smotanou, baklažánom a karfiolom.

To isté môžete urobiť aj s liškami, a to tak, že ich opečiete.Môžete ich tiež použiť na prípravu pyré, krémovej polievky, quiche, frittaty, nákypov alebo ich pridať do cesta pri pečení chleba.

Opiáty sa často používajú na prípravu aromatickej pečienky, zatiaľ čo hruškovice sa bežne nakladajú a červenice sa podrobujú marinovaniu.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *