Ako skladujú repu skúsení agronómovia na dači: zelenina bude až do jari rovnako dobrá ako čerstvá zo záhonu

Mnohí pestovatelia na dači sa opakovane stretávali s problémami pri skladovaní repy – kvôli chybám pri skladovaní sa koreňové plodiny pokazili a namiesto konzumácie zeleniny zo záhradky si ju museli kúpiť v obchode.

Preto ak chcete predĺžiť čerstvosť a kvalitu červenej repy na maximálne obdobie, mali by ste pochopiť základné princípy a metódy skladovania tejto koreňovej zeleniny.

Venujte pozornosť procesu zberu

Pri manipulácii s červenou repou treba postupovať mimoriadne opatrne, aby ste ju ochránili pred mechanickým poškodením.

Pri odstraňovaní zeminy z koreňových plodín je zakázané postupovať hrubo a vystavovať plodiny neopatrnej preprave.Poškodenie šupky a dužiny červenej repy spôsobuje prenikanie patogénov a koreňové plodiny nakoniec zhnijú a počas skladovania sa stanú nepoužiteľnými.

Dbajte na úroveň vlhkosti

V ideálnom prípade by úroveň vlhkosti v miestnosti, kde sa skladuje repa, nemala presiahnuť 90 %, preto neúnavne sledujte a v prípade potreby upravujte klímu v pivnici.

Ak zistíte, že vlhkosť v miestnosti nie je dostatočne vysoká, nechajte v pivnici 2-3 nádoby naplnené vodou.

Naopak, ak je v miestnosti nadbytok vlhkosti, dbajte na zníženie jej koncentrácie.

Na zníženie vlhkosti umiestnite do skladovacích priestorov nádoby so soľou, ktorá dobre absorbuje vlhkosť.A nezabudnite miestnosť vyvetrať – tento krok nielen zníži vlhkosť, ale aj zabráni vzniku plesní a škodlivých mikroorganizmov v pivnici.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *