Emmanuel Macron oznamuje zastavenie vývozu zbraní používaných vo vojnách v Gaze a Libanone

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok opäť vyjadril svoju výzvu na zastavenie vývozu zbraní do Gazy a Libanonu, pričom podľa agentúry Reuters zdôraznil, že ide o jediný dostupný nástroj na ukončenie dvoch konfliktov, v ktorých stojí Izrael proti islamistickým skupinám Hamas a Hizballáh podporovaným Iránom.

‚V žiadnom prípade to nie je výzva na odzbrojenie Izraela (.), ale prosba o zastavenie akejkoľvek destabilizácie v tejto časti sveta,‘ povedal Macron na tlačovej konferencii na Cypre, ktorá bola súčasťou záveru samitu Med9, organizácie, ktorá spája stredomorské krajiny Európskej únie (Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Grécko, Portugalsko, Chorvátsko, Slovinsko, Cyprus a Malta).

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa vyostrill pred rokom, keď táto šiitská skupina začala odpaľovať rakety na sever Izraela na podporu palestínskej militantnej skupiny Hamas. Táto eskalácia sa udiala v počiatočných fázach vojny v Gaze po krvavom útoku Hamasu na obce v južnom Izraeli, ktorý si v priebehu niekoľkých hodín vyžiadal 1 200 mŕtvych.

V posledných týždňoch sa konflikt zintenzívnil, pričom Izrael bombardoval južný Libanon, južné predmestia Bejrútu a údolie Bekáa a zabil mnohých vrcholných predstaviteľov Hizballáhu, pričom rozmiestnil pozemné jednotky v oblastiach južného Libanonu. Hizballáh na oplátku vypálil rakety hlboko do izraelského územia.

‚Opätovne som zdôraznil nutnosť prímeria, ktoré je nevyhnutné tak v Gaze, ako aj v Libanone. Je to potrebné pre rukojemníkov a civilné obyvateľstvo, ktoré trpí násilím, a takisto na zabránenie kontaminácie regiónu,‘ dodal francúzsky líder.

‚Z tohto dôvodu Francúzsko vyzvalo na zastavenie vývozu zbraní používaných v týchto vojnových scénach. Všetci vieme, že je to jediné možné riešenie na koniec‘ regionálnych konfliktov, pokračoval Macron.

Francúzsky prezident vyjadruje od minulej soboty, že dodávky zbraní používaných v konflikte v Gaze by sa mali zastaviť v rámci širšieho úsilia o nájdenie politického riešenia, čo vyprovokovalo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý vyhlásil, že obmedzenia na Izrael by prospeli len Iránu a jeho regionálnym zástupcom.

Francúzsko nie je významným dodávateľom zbraní do Izraela; podľa výročnej správy ministerstva obrany o vývoze zbraní dodalo v minulom roku vojenské vybavenie v hodnote 30 miliónov eur (33 miliónov dolárov).

Macronovo varovanie

V ten istý deň Macron potvrdil, že je ‚absolútne neprijateľné‘, aby sa mierové sily OSN stali ‚zámerným terčom izraelských ozbrojených síl‘ v južnom Libanone, a varoval, že Francúzsko ‚nebude tolerovať‘ žiadne ďalšie útoky po tých z posledných dvoch dní.

‚Odsudzujeme. Netolerujeme to a nebudeme tolerovať, aby sa to opakovalo,‘ uviedol francúzsky prezident počas samitu na Cypre podľa agentúr AFP a Agerpres.

Krajiny Med9 vyzvali na ‚zastavenie nepriateľských akcií a obnovenie rozhovorov‘ o konfliktoch v Gaze a Libanone s cieľom ‚nájsť spravodlivé a trvalé riešenie v našom regióne,‘ povedal cyperský prezident Nikos Christodoulides na záver stretnutia.

‚Všetko, čo sa deje na Blízkom východe, má rozhodujúci vplyv na celý región,‘ dodal a poďakoval sa jordánskemu kráľovi Abdalláhovi II, ktorý sa zúčastnil na časti stretnutia v Pafose na západnej strane ostrova.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) v piatok oznámili, že v blízkosti hraníc s Izraelom boli zranení dvaja príslušníci mierových síl zo Srí Lanky, pričom konštatovali, že aktivity izraelskej armády predstavujú pre ich vojakov ‚veľmi vysoké riziko.‘

Vo štvrtok boli po útoku izraelských síl na veliteľstvo UNIFIL zranení dvaja indonézski príslušníci mierových síl, čo vyvolalo medzinárodné protesty, pričom Rím dokonca hovoril o možných ‚vojnových zločinoch,‘ zatiaľ čo Paríž si v piatok v súvislosti s týmto incidentom predvolal izraelského veľvyslanca vo Francúzsku.

UNIFIL, ktorý má v južnom Libanone rozmiestnených 10 000 vojakov, v piatok zopakoval, že jeho veliteľstvo ‚bolo už druhýkrát za 48 hodín terčom výbuchov‘ v blízkosti ‚pozorovateľskej veže,‘ pričom ‚dvaja príslušníci mierových síl boli zranení.‘

Libanon vyzval na prijatie rezolúcie OSN, ktorá by okamžite ukončila boje medzi Izraelom a Hizballáhom.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *