Mäso z ružového lososa sa hojne používa v kuchyni, ale mnohé hostiteľky, ktoré mali možnosť ho kúpiť, upozorňujú na podozrivú ‚voľnosť‘ mäsa tejto ryby.
O čo môže ísť, povedala odborníčka sieťového vydania ‚BelNovosti‘, kuchárka Julia Arkhipova.
Vinníkmi voľne loženého mäsa z ružového lososa sú spravidla výrobcovia, prepravcovia a predajcovia.
Mäso rýb často stráca svoju gastronomickú príťažlivosť v dôsledku opakovaných cyklov zmrazovania a rozmrazovania.
Kvalitu mäsa ovplyvňuje aj čas, ktorý uplynie po výlove pred zmrazením – niekedy medzi výlovom a prvým zmrazením výrobku uplynú hodiny.
Okrem toho mäso týchto rýb trpí počas prepravy a skladovania v obchodoch v dôsledku teplotných výkyvov, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu mrazených výrobkov.
Okrem toho treba vziať do úvahy aj to, že počas celého roka podlieha losos ružový tzv. neresovým zmenám a lov neresiacich sa rýb nie je všade zakázaný.
Nakoniec je potrebné poznamenať, že rybie mäso môže stratiť svoj tvar a stať sa podobným zdroju aj po prvom zmrazení.
Je to spôsobené vlastnosťami výrobku a nie je možné to zmeniť.Napriek neatraktívnemu vzhľadu však ružový losos zostáva jedlý a pri správnej tepelnej úprave dokonca chutný.