Rumunsko doviezlo za prvých 8 mesiacov tovar v hodnote 337 miliónov eur denne.Dovoz potravín – nárast o 10 %

Za prvých osem mesiacov tohto roka Rumunsko doviezlo tovar v hodnote viac ako 61 mld. eur; dovoz bol však výrazne vyšší a presiahol 82 mld. eur. Z toho vyplýva ‚účet‘ vo výške viac ako 20 miliárd eur, ktorý musíme zaplatiť, aby sme vyrovnali obchodný deficit. Medzi najvýraznejšie nárasty dovozu patrili potraviny a živé zvieratá, pričom táto kategória výrobkov vzrástla v porovnaní s prvými ôsmimi mesiacmi minulého roka o takmer 10 %.

Za 243 dní od začiatku roka do 31. augusta tak dovoz dosiahol ekvivalent 337 mil.

Vývoj čistého vývozu výrazne zvýšil svoj kontrakčný vplyv vzhľadom na to, že objem dovozu tovarov a služieb sa zrýchlil, zatiaľ čo objem vývozu na ročnej báze naďalej klesal, konštatuje Rumunská národná banka (BNR) vo vyhlásení po poslednom zasadnutí Výboru pre menovú politiku.

V dôsledku toho BNR ďalej uvádza, že obchodná bilancia a deficit bežného účtu zaznamenali výrazný nárast dynamiky.

V krátkodobom horizonte sa oživenie vývozu neočakáva, pokiaľ hlavní obchodní partneri Rumunska (najmä Nemecko) prechádzajú menej priaznivým obdobím.

Na druhej strane, dovoz by mohol zrýchliť tempo svojho rastu vzhľadom na to, že súkromná spotreba je silná a je podporovaná dovozom.

Objem vývozu tovarov sa mierne zvýšil, priznáva Národná banka v Správe o inflácii. ‚Vyššie dodávky vývozu zaznamenali odvetvia vyrábajúce ropné produkty, kaučuk, nekovové minerály, hutnícke výrobky a stroje a zariadenia; naopak, odvetvia ako ľahký priemysel, nábytok, elektronika a elektrické zariadenia naďalej zaostávali.

Uspokojivá úroda v roku 2023 zároveň viedla k novému nárastu čistého vývozu poľnohospodárskych surovín (o 44 % v objemovej odchýlke) a pravdepodobne prispela k zlepšeniu obchodnej bilancie niektorých potravinárskych výrobkov (rastlinný olej, mlynské a pekárenské výrobky).

Dovoz tovarov zaznamenal zrýchlené tempo najmä v segmente spotrebných tovarov (čo koreluje s trajektóriou dopytu), ale najmä v segmente medziproduktov.

V tomto druhom prípade oživenie energeticky náročných odvetví (chemický priemysel, metalurgia a výroba ostatných nekovových nerastov) zvýšilo dopyt po vstupoch (najmä po zemnom plyne a koksárenských výrobkoch, železnej rude, amoniaku a nerastoch pre chemický priemysel a primárnych výrobkoch pre výrobu stavebných materiálov).

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *