Kam nesadiť cibuľu a cesnak: táto chyba vás bude stáť celú úrodu.

Blíži sa čas, keď mnohí pestovatelia na dači uvažujú o výsadbe ozimín – hovoríme, samozrejme, o cibuli a cesnaku.

Ak chcete získať slušnú úrodu, zodpovedne pristupujte k výberu miesta pre tieto rastliny.

Tieto plodiny by ste nemali pestovať napríklad v nižšie uvedených oblastiach – zbytočne by ste plytvali energiou.

Po cibuľových plodinách

Cibuľa a cesnak nepatria tam, kde sa predtým pestovali.Musíte si byť istí, že predchádzajúci ‚obyvatelia‘ boli bez chorôb, ako je peronosporóza, fuzáriová a sivá hniloba.

Sú prípady, keď nie je iná možnosť – v takom prípade by sa pôda mala pohnojiť a osiať siderátmi.Odporúča sa dvojitý výsev siderátov, napr. najprv vysiať viku a potom zmes siderátov.

Ale záhony, ktoré zostali po strukovinách (hrachu, fazuli), cuketách a uhorkách, sa budú hodiť.

Po fenikli a bazalke

V nadväznosti na predchádzajúci bod: fenikel a bazalka nie sú vhodné ako predplodiny pre cibuľu a cesnak, pretože uvoľňujú špecifické látky, ktoré brzdia rast kultúrnych rastlín.

Plocha, ktorá je na jar zamokrená

Ak je plocha, na ktorej rastie cibuľa a cesnak, na jar alebo počas rozmrazovania podmáčaná, plodiny pravdepodobne neprežijú zimu.

Uvedené rastliny uprednostňujú skôr sucho ako nadbytok vody.

Ak je pôda príliš vlhká a neexistujú iné možnosti výsadby, mali by sa prijať opatrenia na odvedenie vody.Môžete vykopať priekopy, nainštalovať drenážne rúry alebo vytvoriť malé vyvýšené záhony.

V tieni

Ak sa rozhodnete riskovať a vysadíte cibuľu a cesnak na tienistých miestach, pripravte si vopred prípravky na boj proti peronosporóze – budete ich potrebovať.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *