Mnohí gurmáni sú presvedčení, že cheesniki je možné pripraviť len ako ‚puky‘.
V skutočnosti môžu byť tvarohové placky aj ‚guľky‘.
Tento variant pokrmu je obľúbený v Bielorusku.
Sférické rudé syrniky vyzerajú veľmi atraktívne. Okrem toho sú neuveriteľne chutné.
O recept na tento skvostný pokrm sa podelila Julia Arkhipova, odborníčka v oblasti kuchárstva, kuchárka a pekárka štvrtej kategórie internetového vydania Belnovosti.
Recept na tvarohové koláče na bieloruský spôsob
Najprv si pripravte 100 g sultánok: opláchnite sušené hrozno, vložte ho do hlbokej nádoby a zalejte vriacou vodou.
Po štvrťhodine scedíme a sultánky preložíme na papierovú utierku.
Kým sa sušené bobule sušia, pripravíme tvarohový základ: do 400 g tučného tvarohu pridáme jedno surové vajce a 50 g kryštálového cukru.
Hmotu dôkladne premiešame a ‚vymiesime‘.
Do vzniknutej zmesi pridajte predtým spracované sultánky a pol šálky múky.
Po opätovnom premiešaní bude výsledná zmes dosť lepkavá. Pokúste sa z nej vytvoriť veľa guľôčok, každú s priemerom asi 2 cm.
Tvarohové guľky formujte na doske, na ktorú ste nasypali múku.
Vzniknuté guľky vložte do nádoby a pošlite na 180 minút do mrazničky.
Potom tvarohové koláčiky vyberte z mrazničky a vyprážajte ich na veľkom množstve oleja.
Výsledkom bude pomerne veľa zlatistých guľôčok, ktoré sa dajú jesť s kyslou smotanou alebo džemom: budú veľmi chutné.