Mnohí pestovatelia na dači sa opakovane stretávali s obtiažami pri skladovaní repy – kvôli chybám pri skladovaní sa koreňové plodiny pokazili a namiesto konzumácie zeleniny zo záhradky si ju museli kúpiť v obchode.
Preto ak chcete predĺžiť čerstvosť a kvalitu červenej repy na maximálne obdobie, mali by ste pochopiť základné zásady a metódy skladovania tejto koreňovej zeleniny.
Venujte pozornosť procesu zbierania
Pri manipulácii s červenou repou treba postupovať mimoriadne opatrne, aby ste ju ochránili pred mechanickým zranením.
Pri odstraňovaní zeminy z koreňových plodín je zakázané postupovať hrubo a vystavovať plodiny neopatrnej preprave. Poškodenie šupky a dužiny červenej repy spôsobuje prenikanie patogénov a koreňové plodiny nakoniec zhnijú a počas skladovania sa stanú nepoužiteľnými.
Dbajte na úroveň vlhkosti
V ideálnom prípade by úroveň vlhkosti v miestnosti, kde sa skladuje repa, nemala presiahnuť 90 %, preto neúnavne sledujte a v prípade potreby upravujte klímu v pivnici.
Ak zistíte, že vlhkosť v miestnosti nie je dostatočne vysoká, nechajte v pivnici 2-3 nádoby naplnené vodou.
Naopak, ak je v miestnosti nadbytok vlhkosti, dbajte na zníženie jej úrovne.
Na zníženie vlhkosti umiestnite do skladovacích priestorov nádoby so soľou, ktorá dobre absorbuje vlhkosť. A nezabudnite miestnosť vyvetrať – tento krok nielen zníži vlhkosť, ale aj zabráni vzniku plesní a škodlivých mikroorganizmov v pivnici.
Prekvapuje ma, že aj skúsení záhradníci môžu naraziť na problémy so skladovaním repy. Myslela som si, že majú toto už dávno v malíčku. Ak zvažujete pridanie vodných nádob do pivnice na reguláciu vlhkosti, neobávajte sa, že by ste mohli spôsobiť prílišnú vlhkosť. Je to nebezpečné, keď narazia na príliš vysokú hladinu vlhkosti, preto je dôležité sledovať úroveň a reagovať podľa potreby.