Čo nesmie zostať v zeleninovej záhrade až do jari: musíte to určite odstrániť pred príchodom chladného počasia.

Jeseň je nielen časom zberu úrody, ale aj obdobím, kedy je potrebné zodpovedne pripraviť usadlosti na zimu.

Dôležitou súčasťou tohto procesu je odstránenie zvyškov úrody a iných odpadu, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v prevencii šírenia chorôb a škodcov v nasledujúcej sezóne.

V tomto článku sa pozrieme na hlavné typy odpadu, ktoré by ste mali odstrániť zo svojho pozemku pred príchodom chladného počasia, a vysvetlíme, prečo je to dôležité pre zdravie vašej záhrady a zeleninového záhonu.

Venujte pozornosť koreňovej zóne ovocných stromov

V koreňovej zóne ovocných stromov sa často hromadí nahnité a poškodené ovocie, ktoré niektorí záhradníci nechávajú v domnení, že prispeje k prirodzenému hnojeniu. Tento prístup však môže spôsobiť problémy. Zhnité ovocie je totiž ideálnym prostredím pre patogény a škodcov, ktoré môžu byť zdrojom infekcie, ktorá sa na jar rozšíri po záhrade.

Prekonajte svoju lenivosť a zamestnajte sa zbieraním opadaného a poškodeného ovocia, ktoré môžete poslať na kompost. Keďže kompost dozrieva v priemere približne dva roky, patogény budú zničené, a organický materiál sa stane bezpečným a výživným hnojivom pre vašu záhradu.

Zaoberajte sa čistením záhonov od rastlinných zvyškov

V zeleninových záhonoch sa môžu skrývať spóry húb, vajíčka škodcov a iné patogény.

Opatrne ich zozbierajte a pridajte do kompostu, alebo ich spaľte na popol. Vzniknutý popol môžete rozšíriť na záhony počas jesenného okopávania, alebo ho uchovať do jari a použiť pred výsadbou nových plodín.

Zbierajte opadané lístie

Niektorí záhradkári sa domnievajú, že lístie je prírodným mulčom a hnojivom, avšak častejšie znamená zdroj problémov pre záhradu než prínos, najmä ak ste na svojom pozemku zaznamenali príznaky hubových ochorení.

Listy môžu obsahovať spóry patogénov, ktoré prezimujú a na jar opäť napadnú rastliny, zatiaľ čo hrubá vrstva lístia vytvára priaznivé prostredie pre plesne, huby a láka hlodavce.

V neskorej jeseni je dôležité vyčistiť lístie a poslať ho na kompost, alebo ho spáliť.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Čo nesmie zostať v zeleninovej záhrade až do jari: musíte to určite odstrániť pred príchodom chladného počasia.”

  1. Vyzerá to, že si autorka článku veľmi dobre uvedomuje dôležitosť čistenia záhrad a zeleninových záhonov pred nadchádzajúcou zimou. No dokážem si predstaviť, že mnohí ľudia sa môžu cítiť preplnení časovými obmedzeniami. Čo si myslíte, mohla by autorka ponúknuť rýchlejšie metódy účinného čistenia, aby bolo možné dosiahnuť rovnaké výsledky, aj keď máme menej času?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *