Ak máte prvýkrát pripraviť miešanú zeleninu, nemôžete si pomôcť a musíte sa zamyslieť, ktorú zeleninu poslať na panvicu ako prvú.
Bežným pokrmom na miešanie je tandem cibule a mrkvy.A existujú pravidlá pre poradie, v akom sa opekajú.
Odborníčka nášho časopisu Julia Archipovová, kuchárka, pekárka štvrtej triedy, nám prezradila, ako pripraviť zeleninovú praženicu.
Kto je prvý: technológia varenia
Okrem receptu musíte vedieť o tom, čo a ako spracovať.
Ak v prípade miešaného pokrmu začnete smažiť mrkvu a potom pridáte cibuľu, cibuľa sa nesmaží, ale skôr sa udusí.
Nie je rozdiel len v tom, že zmes varíte na rôznych panviciach.
V opačnom prípade profesionáli vždy najprv osmažia cibuľu.
Ako postupovať
1.Na miernom ohni smažte cibuľu 2 až 3 minúty za občasného miešania.
Je dôležité smažiť ju tak, aby mala čas zhnednúť, ale nepripálila sa.
2.Keď je hotová, znížte teplotu a do panvice s cibuľou vložte nastrúhanú alebo nakrájanú mrkvu.
3.Zelenina sa potom varí spoločne, kým mrkva nezmäkne.
4.Mrkva sa na rozdiel od cibule smaží na miernom ohni, aby sa stihla uvariť a nespálila sa.
5.Nezabudnite zmes premiešať, aby sa zelenina rovnomerne uvarila.
Po pridaní mrkvy do panvice je čas varenia 5-7 minút.
Správne pripravená zeleninová zmes určí chuť polievky alebo šalátu, ako aj ďalších jedál, ktoré sa hostiteľka chystá pripraviť s pridaním smaženice.
Takže podľa vás je správne najprv osmažiť cibuľu a až potom pridať mrkvu? Ale nezdá sa vám, že cibuľa by sa mohla nadlho dusiť a stratiť chuť? Možno by bolo lepšie najprv osmažiť mrkvu, aby sa uvarila, a potom pridať cibuľu na jemné dochutenie?