Ktoré rastliny nemajú rady vtáčí hnoj: neočakávané objavy pre záhradkárov a záhradkárov

Hydinový trus sa často považuje za vynikajúce prírodné hnojivo pre záhradu a zeleninovú záhradu.Nie všetky rastliny však na túto organickú látku reagujú rovnako.

Niektoré druhy môžu byť vystavené stresu alebo dokonca uhynúť, ak sú vystavené vtáčiemu trusu.

Pochopenie týchto nuáns je rozhodujúce pre úspešný rast rastlín.

Citlivé kyslomilné rastliny

Mnohé rastliny, ktoré uprednostňujú kyslú pôdu, zle znášajú vtáčí trus.Je to preto, že vtáčí trus má zásaditú reakciu, ktorá môže narušiť kyslo-alkalickú rovnováhu pôdy.

Medzi takéto rastliny patria azalky, rododendrony, hortenzie, čučoriedky a borievky.Pri nadmernom množstve hydinového hnoja v pôde môžu tieto plodiny trpieť chlorózou listov, spomaleným rastom a dokonca odumieraním koreňov.

Krehké bylinné rastliny

Niektoré bylinné rastliny s jemnými listami a stonkami sa môžu popáliť pri priamom kontakte s vtáčím trusom.

Obzvlášť zraniteľné sú šaláty, špenát, petržlen a iné zelené plodiny.

Vysoké koncentrácie dusíka a iných živín v podstielke môžu poškodiť rastlinné tkanivá, spôsobiť žltnutie listov a odumieranie častí rastlín.

Cibuľové rastliny

Cibuľové rastliny, ako sú tulipány, narcisy a ľalie, môžu tiež negatívne reagovať na vtáčí trus.Nadbytok dusíka môže viesť k nadmernému rastu listov na úkor kvitnutia.

Okrem toho môže vysoká koncentrácia solí v podstielke spôsobiť popáleniny a poškodenie žiaroviek, najmä ak sa podstielka používa čerstvá.

Sukulentné rastliny

Sukulenty prispôsobené suchým podmienkam zle znášajú nadbytok živín a vlhkosti.

Hydinová podstielka, bohatá na dusík a iné prvky, im môže spôsobiť problémy s rastom, hnilobu koreňov a stoniek.Obzvlášť náchylné sú kaktusy, aloe, echeverie a iné sukulenty s mäsitými listami a stonkami.

Mladé sadenice a semenáčiky

Mladé rastliny v počiatočných štádiách vývoja sú obzvlášť citlivé na účinky koncentrovaných hnojív vrátane hydinového hnoja.

Ich jemný koreňový systém sa môže ľahko popáliť, čo má za následok spomalenie rastu alebo úhyn rastliny.Preto by sa pri pestovaní sadeníc a starostlivosti o mladé sadenice nemal používať čerstvý hydinový hnoj.

Peter

Author: Peter

Volám sa Peter a venujem sa písaniu článkov o ajurvéde, starovekej medicíne. Fascinuje ma, ako táto veda dokáže prirodzene harmonizovať telo, myseľ a dušu. V mojich článkoch vám prinášam praktické rady, ako aplikovať ajurvédu do každodenného života pre zdravší a vyrovnanejší život.

One Reply to “Ktoré rastliny nemajú rady vtáčí hnoj: neočakávané objavy pre záhradkárov a záhradkárov”

  1. Kritizujete iba riziká spojené s vtáčím trusom, ale zabúdate na jeho prínosy pre pôdu a rastliny. Pre niektorých záhradkárov môže byť toto hnojivo skutočným zázrakom, zvýšená informovanosť o jeho možných negatívnych účinkoch by však mala byť doplnená aj o konkrétne odporúčania na jeho správne využitie a dávkovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *