JESEŇ A ROVNOVÁHA

Najzákladnejším princípom ajurvédskej medicíny je udržanie rovnováhy medzi telom, mysľou a dušou. Vplyvom prostredia, životosprávy a situácií, ktoré nám bežný život prináša sa rovnováha narúša. Pre nastolenie rovnováhy prispôsobujeme stravu a životosprávu nielen danej ročnej dobe, ale taktiež aktuálnemu počasiu. Veľmi dôležité je venovať pozornosť svojmu telu pri prechode z jedného ročného obdobia do druhého, kedy je organizmus viac náchylný k chorobám. Jeseň, je suchá, chladná, veterná - rovnako ako jesenné počasie a má tendenciu sa v tejto dobe zvyšovať. Suchá a studená jeseň prináša choroby. V jeseni sa najlepšie udržujeme v rovnováhe pravidelným, teplým a výživným jedlom (protikladné vlastnosti).

Podľa Ájurvédy znamená jeseň, prechod k zime, čo prináša na konci novembra najväčšie riziko ochorenia. V tomto prechodnom jesennom období je imunitný systém slabený. Pokles vlhkosti, zmeny teplôt (ráno chladno, na poludnie teplo) vyvolávajú nápor na imunitu, ktorá sa musí prispôsobovať týmto náhlym zmenám počasia. Dážď a vietor vyvolávajú nádchu, upchávanie prínosových dutín, bolesti v krku, prechladnutie a bolesti hlavy.

U  mnohých ľudí vyvoláva koniec slnečných a teplých dní aj pokles nálady. Nedostatok svetla v umelo osvetlených miestnostiach, kanceláriách a bytoch spolu so sedavým spôsobom života spôsobuje reakciu na zmenu denného svetla a vyvolává poruchu nazývanú sezónne afektívna porucha. Od októbra do marca sa zvyšuje počet  sezónne trpiacich ľudí afektívnou poruchou. Najhoršie mesiace nastávajú od decembra do februára. Výskyt sa pohybuje medzi 2-10% v populácii. Mnohí si zlepšujú náladu pomocou nadmernej konzumácie cukrov!

Odporučená strava na jesenné obdobie.
Vhodné sú predovšetkým korenené pokrmy, sladké, slané a menej kyslé, dusená zelenina a ovocie (jablká, hrušky), ryža, mliečne výrobky, lúčny med, pre nevegetariánov biele mäso a ryby. Vylúčime surovú stravu (šaláty) a chladené nápoje. Na začiatku jesene jedzte ľahké, teplé jedlá, ktoré nezaťažujú menej výkonný metabolizmus počas chladného obdobia. Neskôr môžete pridať aj ťažšie jedlá. Jedzte sezónne ovocie, zeleninu a obilniny. Vyhýbajte sa kyslým potravinám a surovým šalátom. Z korenín je vhodná škorica, kardamóm, kumín, fenykel, klinčeky, čerstvý zázvor. Pite aspoň 6 pohárov tekutín denne. Vyhýbajte sa pitiu studenej vody, spomaľuje totiž metabolizmus. Vhodné sú skôr teplé nápoje (čaj, obilná káva) a voda, minerálky, čerstvé alebo 100% džúsy o izbovej teplote. Obmedzte alebo vylúčte kofeínové nápoje.

Správna životospráva je základným princípom posilnenia imunity.
Vstávajte pokiaľ možno skôr, okolo 6. hodiny. Masáž teplým sezamovým olejom prospieva, potom sa osprchujte. Teplo sa obliekajte. Vykonávajte dychové cvičenia. Cvičte len mierne, nie príliš intenzívne. Svojim zmyslom uľavte dlhšími prechádzkami v prírode. Spať choďte okolo 22. hodiny. Pred spaním môžete vypiť šálku teplého mlieka (nie však homogenizovaného) so štipkou kardamónu. Pokiaľ je to možné vyhýbajte sa hluku a veľkej aktivite.

Prevencia ruka v ruke s detoxikáciou.
Jednou z najdôležitejších metód na udržanie rovnováhy  je prevencia a v rámci prevencie aj očista - detoxikácia.  V Ajurvéde existuje viac spôsobov detoxikácie, ktoré je možné praktizovať aj počas bežných pracovných dní. Nie sú podmienené hladovkou a účinne vplývajú na odľahčenie a prečistenie tráviacich orgánov. Jednodňová detoxikácia, štvordňový detoxikačný program (mimochodom veľmi účinný aj na zníženie hmotnosti) alebo detox zameraný na očistu pečene  sú veľmi účinné a posiľňujú organizmus.

Detoxikáciu je vhodné doplniť užívaním ajurvédskych bylín. Ajurvédska zmes troch druhov ovocia známa pod názvom TRIPHALA harmonizuje celý organizmus. Vyrovnáva všetky tri doše (Vatu, Pittu, Kaphu) a posilňuje trávenie. Navodzuje prečisťujúci účinok, detoxikuje a regeneruje celý tráviaci trakt. Podporuje činnosť obehového, močového a dýchacieho ústrojenstva. Odstraňuje toxíny nielen z tenkého a hrubého čreva a z nestrávenej potravy, ale aj z tkanív. Detoxikácia Triphalou posilňuje hrubé črevo a pôsobí tak preventívne aj proti  rôznym chorobám. Odporúča sa užívať 3 kapsule pred spaním s teplou vodou. Ďalej je veľmi vhodné podľa potreby prečisťovat krv kurkumou, bylinou Azadirachta Indica (Neem) a Brahmi (Bacopa moniera) Na prečistenie pečene je vhodná bylina Kutki, ktorá má niekoľkokrát silnejší účinok ako náš Ostropestrec mariánsky.

Popri všetkých týchto radách je dôležité  nezabúdať na seba samého. Zastaviť sa, zamyslieť sa nad tým, čo robíme, pre koho robíme a čo nám to prináša. Uvedomiť si, že je potrebné sa upokojiť, trochu meditovať hoci len pri krátkom dychovom cvičení alebo pri krátkej modlitbe.  Nie sme tu len pre druhých, žijeme svoj vlastný život a ako si ho prežijeme je len na nás.

Viac informácii o detoxikácii si môžete prečítať v budúcom článku Metódy detoxikácie v Ajurvéde.

Autorka: Viera Kosíková, ajurvédska konzultantka v oblasti správnej životosprávy

 

Zdieľať