ČO JE CELIAKIA?


Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepku (gluténu) - bielkovine, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut alebo ovos. Organizmus pacienta s celiakou začne vytvárať protilátky proti vlastnému tenkému črevu, ktoré ho poškodzujú.

Celiakia sa prirovnáva k chameleónovi – má nespočetne veľa príznakov a žiaľ aj komplikácií. Pacient môže mať pocit úplného zdravia, jeho krvný obraz je normálny, nemá žiadne príznaky ako sú hnačky, bolesti brucha alebo iné ťažkosti a predsa má celiakiu. Alebo má ťažkosti, ktoré sa na prvý pohľad vôbec nespájajú s ochorením tráviaceho traktu ako je napr. únava, depresie, bolesti hlavy, chudokrvnosť, neplodnosť a pod. Tieto príznaky sa môžu vyskytovať u mnohých iných ochorení a lekári sa tak prednostne sústredia na hľadanie príčiny ťažkostí niekde inde.


Čo je príčinou celiakie?
Presná príčina, prečo začne organizmus vytvárať protilátky proti vlastnému tenkému črevu ešte stále nie je úplne známa. Zatiaľ sa jednoznačne potvrdil len genetický základ ochorenia. Ďalšími príčinami môže byť skoré ukončenie dojčenia a skoré zavedenie potravín obsahujúcich lepok do stravy dieťaťa. Sliznica tenkého čreva zodpovedá za vstrebávanie živín a preto jej porušenie môže viesť k nepríjemným príznakom alebo k rôznym ochoreniam.


Aké sú príznaky celiakie?
Medzi časté príznaky patria ťažkosti s trávením, ako sú hnačky alebo naopak zápcha, prípadne ich striedanie, neurčité bolesti brucha. Nie zriedka sa dostavuje nadúvanie, zvracanie či zhoršené prehĺtanie. Nedostatočné vstrebávanie živín spôsobuje rôzne problémy. Napríklad nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje zápalmi jazyka alebo ústnych kútikov, neurologickými prejavmi ako sú poruchy citlivosti, svalová slabosť, poruchy chôdze a pod. Nedostatok železa spôsobuje chudokrvnosť. Narušené vstrebávanie vápnika vedie k nedostatočnej tvorbe pevnej kosti, následnému odvápňovaniu a vyššiemu riziku zlomenín ako aj zvýšenej kazivosti zubov. Bohužiaľ celiakia je aj prekanceróza – to znamená, že môže viesť k rakovine lymfatického, tzv. Non Hodkinovmu lymfómu alebo zriedkavejšie karcinómu tenkého čreva, pažeráka alebo hltanu. Preto je bezlepková diéta veľmi dôležitá z pohľadu prevencie komplikácií a vzniku ďalších ochorení.


Celiakia je dedičná!
Zistilo sa, že celiakia je geneticky podmienená. U detí a dospelých s genetickou predispozíciou vedie príjem potravín s obsahom gluténu k imunitnej reakcii v čreve. U prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci, deti) existuje približne 10-15% pravdepodobnosť, že budú mať celiakiu.
Pátrať po celiakii by sa malo v prípade autoimunitných ochorení štítnej žľazy, cukrovky viazanej na inzulín, u pacientov s ochorením pečene a z neznámej príčiny aj niektorých ďalších ochorení.
Milí priatelia, ak máte pochybnosti o znášanlivosti lepku odporúčame vám navštíviť nás či odborného lekára a absolvovať test na diagnostiku celiakie.

 

Zdieľať