Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie


Vegetariansky borsc VEGETARIÁNSKY BORŠČ


Ingrediencie na 4l polievky:

3 lyžice kvalitného olivového oleja lisovaného za studena, ½ až ¾ stredne veľkej bielej kapusty (priemer 12 cm), 1 cviklu (priemer cca. 8 cm), 1 veľkú mrkvu, 1 veľký petržlen, 1/3 menšieho zeleru (priemer cca. 6 cm), zelerovú vňať, kúsok kalerábu, asi 2 cm zázvorového koreňa, väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 1 balenie cherry paradajok – (z väčších, nie z tých najdrobnejších), 1 konzerva sterilizovanej Rapunzell miešanej fazule (može sa nahradiť aj surovou, ale tú odporúčam uvariť zvlášť), zeleninový vývar alebo zeleninový bujón (pozor na kvalitu), 1 a ½ čl Solčanky s nízkym obsahom soli, 1 čl Trikatu korenia, 5-6 bobuliek borievky, ½ čl bieleho mletého korenia, 1 čl korenia Rása, 1 čl korenia Adžika, 4-5 bobkových listov, soľ, limetku, trošku palmového alebo trstinového cukru na dochutenie a trochu majoránky.

Postup:
V hrnci speníme nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájaný zázvor a postupne pridávame všetku zeleninu pokrájanú na drobnejšie kúsky, okrem paradajok. Tak ako pridávame zeleninu a zelerovú vňať, dbáme na to, aby sa ingrediencie nepripálili a mali dostatok vody. Ak zelenina nepustí dostatok šťavy, pridáme trochu vody. Na záver pridáme nadrobno nakrájanú kapustu a zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou a pridáme zeleninový bujón, Varíme asi 30 min.
Cherry paradajky zalejeme v malom hrnci vriacou vodou. Po chvíli, vodu vylejeme, paradajky zbavíme vrchnej šupky. Ponorným mixérom ich rozmixujeme a šťavu pridáme do hrnca. Varíme spolu dovtedy pokiaľ zelenina nezmäkne, maximálne však 15-20 minút. Dochutíme soľou a šťavou z 1 a ½ limetky s trochou cukru. Na záver môžeme pridať trochu majoránky.

Prajeme dobrú chuť!

Poznámka.
Ak by vám chýbali koreniny uvedené v recepte, môžete si ich kúpiť v našom centre Zdravie z prírody, prípadne na https://ajurveda-shop.eu/. Tak ako vo väčšine prípadov, je možné koreniny nahradiť aj inými druhmi korenia, ale nami odporúčané koreniny vám zabezpečia, aby sa jedlo dobre strávilo a aby vaše chuťové poháriky boli uspokojené. Vegetariánsky boršč je možné považovať v tomto období za vysoko hodnotné jedlo, ktoré vás zasýti a pritom pomôže z vášho organizmu rýchlejšie odviezť množstvo toxínov.

 

Zdieľať