Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

LETNÉ POHÁNKOVÉ RIZOTO

Čo budeme potrebovať:
200-250g pohánkových krúpov, ghee maslo, olivový olej, čerstvú jarnú zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, hrášok), stopkový zeler, čerstvú petržlenovú vňať, zázvorový koreň, pór, 2 strúčiky cesnaku, himalájska soľ, solčanku, fenikel, 1 čajovú lyžičku kurkumy, ½ čajovej lyžičky dlhého alebo čierneho mletého korenia, 1 a ½ čajovej lyžičky zmesi korenia Adžika alebo Rása, ¼ čajovej lyžičky asafoetídy (môže, ale nemusí byť)

Postup:
Pohánkové krupy opláchneme a zalejeme vriacou vodou, do ktorej sme pridali solčanku, soľ, 1 čajovú lyžičku feniklu. Varíme 5 minút, odstavíme a necháme odstáť asi 30 minút, aby krúpy úplne zmäkli. Medzitým si na wokovú panvicu dáme kopcovitú lyžicu masla ghee, nadrobno pokrájaný pór, 2 strúčiky cesnaku a cca. 2 cm zázvorového koreňa, všetko spolu orestujeme. Pridáme koreniny a restujeme ďalších cca. 10 sekúnd, potom zalejeme trochou vody. Pridáme na hrubo nastrúhanú zeleninu a hrášok a zalejeme vodou. Dusíme cca. 10 minút, pridáme nadrobno nakrájaný stopkový zeler, premiešame, podusíme asi 2 - 3 minúty a odstavíme. Ked sú krúpy mäkké, scedíme ich a pridáme do zeleninovej zmesi. Premiešame a dochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Hotové rizoto polejem trochou olivového oleja.
Rizoto musí byť šťavnaté, s mierne rozsýpavou konzistenciou.

Prajeme dobrú chuť! :)

 

Zdieľať