Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

Zaužívaný sansktritský názov: Haridra, Nisha, Rajani
Latinský názov: Curcuma longa
Slovenský názov: Kurkuma

Kurkuma pochádza z juhovýchodnej Ázie, rastie v pomerne vysokej nadmorskej výške a dorastá do výšky až 1m. Má intenzívnu žltú až oranžovú farbu a to vďaka v nej obsiahnutému žltému farbivu nazývanému kurkumín, ktorý sa bežne používa na dofarbovanie jedál.  Jej vôňa je jemne aromatická, korenistá, tak trochu "zázvorová". Chutí štipľavo a trochu horko. Tvorí dôležitú súčasť kari korenia.

Kurkuma sa používa nielen v kuchyni, ale aj na liečebné účely. Pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch a podporuje produkcie žlče. Dodáva telu energiu a zároveň ničí škodlivé baktérie v črevách. Vďaka antioxidačným a detoxikačným účinkom pomáha pri problémoch s pleťou, chráni pred predčasným starnutím mozgu, čím znižuje aj riziko mozgových príhod, pôsobí protizápalovo a podľa štúdii pomáha bojovať s rakovinou prsníka a prispieva k znižovaniu hladiny tuku v krvi. Zvykne sa tiež v ajurvéde nazývať aj ako prírodné antibiotikum. Pomáha očisťovať telo a čakry. Jej účinok môžeme badať aj pri chudokrvnosti, poruchách pečene, artritíde a reumatizme, abscesoch a hematómoch, chronickej astme a chronických alergiách a pri ochoreniach močového ústrojenstva. Napomáha zlepšovať stráviteľnosť sacharidov, tukov a olejov. Vhodná je pre všetky  tri dóše.

Súhrn účinkov kurkumy:
- antimikrobiálne a antioxidačné účinky
- dodáva energiu a čistí telo a čakry
- pomoc pri žalúdočných problémoch
- pomáha pri mnohých chronických ochoreniach
- univerzálna pre všetky tri dóše (Kapha, Pitta a Váta)

 

Zdieľať