Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie


Vegetariansky borsc VEGETARIÁNSKY BORŠČ


Ingrediencie na 4l polievky:

3 lyžice kvalitného olivového oleja, ½ až ¾ stredne veľkej bielej kapusty (priemer 12 cm), 1 cviklu (priemer 8 cm), 1 veľkú mrkvu, 1 veľký petržlen, 1/3 menšieho zeleru (priemer 6 cm), zelerovú vňať, kúsok kalerábu, asi 2 cm koreň zázvoru, väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 balenie cherry paradajok – (z väčších, nie z tých najdrobnejších), 1 konzerva sterilizovanej Rapunzell miešanej fazule (može sa nahradiť aj surovou, ale tú odporúčam uvariť zvlášť), zeleninový vývar alebo zeleninový bujón (pozor na kvalitu), 1 a ½ čl Solčanky s nízkym obsahom sodíka, 1 čl korenia Trikatu, 5-6 bobuliek borievky, ½ čl bieleho mletého korenia, 1 čl korenie Rása, 1 čl korenie Adžika, 4-5 bobkových listov, soľ, limetka, trošku palmového alebo trstinového cukru na dochutenie a trochu majoránky.

Čítať ďalej: Vegetariánsky boršč

ŠAMPIŇONOVÝ KRÉM

Ingrediencie na 3l polievky: 400 g šampiňónov, 4 stredné zemiaky, pór, 1 a ½ lyžice masla ghee, 1 čajovú lyžičku trikatu korenia (zmes mletého korenia - zázvor, čierne korenie a dlhé korenie), ak ho nemáte, použite mleté čierne korenie alebo zmes čierneho a farebného korenia, 1 čajovú lyžičku korenia Rása, ak ho nemáte použite polovicu čajovej lyžičky mletej rasce, 1 čajovú lyžičku Adžika korenia, 1 a ½ čajovej lyžičky Solčanky, soľ, 1 čajovú lyžičku kurkumy, ryžovú smotanú (dostaneme v predajniach zdravej výživy, napr. aj v tej našej)

Čítať ďalej: Šampiňónový krém

VÝŽIVNÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA (vhodná aj pre malé deti od 1r.)

 

Ingrediencie na 3 l polievky:
3 väčšie mrkvy, 3 stredné petržleny, 1 kaleráb, 150 g mrazeného hrášku, 1 polievkovú lyžicu masla ghí, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, pór, 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 čajovú lyžičku mletej rímskej rasce (kumín), 1 čajovú lyžičku mletého koriandru alebo 1 čajovú lyžičku garam masala, prípadne zmesi korenia rása, 1 čajovú lyžičku Trikatu alebo mletého zázvoru, 1 vajce, pšenovú múku, petržlenovú vňať, himalájsku soľ, 1 čajovú lyžičku Solčanky.

Čítať ďalej: Výživná zeleninová polievka

KARFIOLOVÁ POLIEVKA


Suroviny na 3l polievky:
1 stredný karfiol, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1 šálku zeleného hrášku, malú cibuľu, 2 strúčky cesnaku, čerstvý zázvor, (2. variant – v prípade, že nemáte radi cesnak, môžete ho nahradiť pórom), olivový olej, himalájsku soľ, solčanku s nízkym obsahom sodíka, 1 čajovú lyžičku zmesi korenia Rása, prípadne (ak ju nemáte môžete ju nahradiť 1 čajovou lyžičkou mletého koriandru a rímskej rasce), 1 čajovú lyžičku kurkumy, čerstvú petržlenovú vňať.

Čítať ďalej: Karfiolová polievka