Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

KORENIA V AJURVÉDE  

Tak ako sú dôležité byliny a ich využívanie v ajurvédskej medicíne, to isté platí aj o koreniach. Každé korenie sa používa nielen na ochutenie či prifarbenie jedla, ale aj podľa jeho účinkov na organizmus. V dnešnom článku vám prinášame prehľad najznámejších a najdôležitejších korenín používaných v ajurvédskej medicíne.

Čítať ďalej: Najdôležitejšie ajurvédske korenia

Zaužívaný sanskritský názov: Ela
Latinský názov: Elettaria cardammonum W.M.
Slovenský názov: Kardamóm

Kardamón je bylina vyskytujúca sa v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým na Srí Lanke a v Indii. Už v minulosti bolo známe ako vzácne platidlo, drahé korenie a liečivo. Kardamón má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (prekyslenia žalúdka), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diurektický účinok. Pár rozhryznutých kardamonových semien má veľmi upokojujúci účinok na nervovú sústavu, zároveň osviežuje dych.

Čítať ďalej: Kardamón

Zaužívaný sansktritský názov: Haridra, Nisha, Rajani
Latinský názov: Curcuma longa
Slovenský názov: Kurkuma

Kurkuma pochádza z juhovýchodnej Ázie, rastie v pomerne vysokej nadmorskej výške a dorastá do výšky až 1m. Má intenzívnu žltú až oranžovú farbu a to vďaka v nej obsiahnutému žltému farbivu nazývanému kurkumín, ktorý sa bežne používa na dofarbovanie jedál.  Jej vôňa je jemne aromatická, korenistá, tak trochu "zázvorová". Chutí štipľavo a trochu horko. Tvorí dôležitú súčasť kari korenia.

Čítať ďalej: Kurkuma

Zaužívaný sansktritský názov: angalodya
Latinský názov: Zingiber officinale
Slovenský názov: Ďumbier lekársky, zázvor

Ďumbier lekársky (Zingiber officinale) je rastlina z čeľade ďumbierovité (Zingiberaceae). Už spred 3000 rokov je známe jeho pestovanie a užívanie v Indii a v teplejších oblastiach Číny. Ďumbier, viac známy pod názvom zázvor je štipľavé korenie, pôsobí zahrievajúco a je základnou prísadou ázijskej kuchyne. V Grécku a Taliansku sa dodnes zachovali recepty zo staroveku na vynikajúce omáčky a rôzne kuracie mäsá ochutené zázvorom. V ajurvédskej medicíne patrí medzi základné korenia. Obsahuje viac ako 400 zložiek, vrátane množstva antioxidantov a enzýmov.

Čítať ďalej: Zázvor