Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

ŠPARGĽOVO - BROKOLICOVÉ RIZOTO

Čo budeme potrebovať: 2 strúčiky cesnaku, 1 menšiu cibuľu, zmes korenia RÁSA, (kumín - rímska rasca, koriander, horčičné semienka) alebo trochu Garam Masaly, kurkumu, zeleninovo-bylinkový bujón, korenie PIPPALI (dlhé korenie), alebo čierne mleté korenie, himalájsku soľ, asafoetída, 500g bielej špargle, ½ menšej brokolice, ½ kg Basmati ryže, 4 polievkové lyžice masla Ghee alebo klasického kvalitného masla. 


Postup:
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu, pridáme zeleninový bujón a trochu soli. Keď voda zovrie, vložíme do nej očistenú špargľu a blanšírujeme ju cca. 3-4 minúty. Vyberieme ju z hrnca, necháme ochladiť a pokrájame na cca. 2 cm kúsky.
Následne do vody vložíme opláchnutú ryžu a varíme ju ako cestoviny cca. 15 minút, pokiaľ nie je mäkká. Do wokovej panvice si dáme 3 - 4 polievkové lyžice masla ghee, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a jemne orestujeme. Pridáme koreniny, premiešame, zalejeme cca. 3-4 dcl vody a vložíme 1 kocku zeleninovo - bylinkového bujónu. Pridáme nakrájanú špargľu, na drobnejšie ružičky nakrájanú a umytú brokolicu a všetko spolu dusíme cca. 15 minút. Uvarenú ryžu scedíme a pridáme do špargľovo - brokolicovej zmesi. Všetko spolu premiešame. Zmes by mala byť šťavnatá s jemne krémovou konzistenciou.

Rada na vylepšenie: Rizoto je možné zjemniť bio ryžovou smotanou. Na uvedené množstvo použijeme max. 100 ml bio ryžovej smotany.

Prajeme dobrú chuť :)

 

Zdieľať